Wykonanie

Nowy kolaż sprawdzonych wcześniej przepisów.Deser w sam raz na tę
porę roku.Lekki
biszkopt z
mąki pełnoziarnistej przełożony kremem
serowo-
jogurtowym, a do tego przepyszne
truskawki.Składniki : (12 porcji; tortownica o średnicy 21-23 cm)
biszkopt:4
jajka40 g
cukru80 g
mąki pszennej pełnoziarnistej1 łyżeczka
proszku do pieczenie1 łyżeczka esencji waniliowejkrem:*250 g
mascarpone100 g gęstego
jogurtu naturalnego2 łyżki
syropu z agawy*Uwaga: Podana ilość starcza na dwie raczej cienkie warstwy kremu. Jeśli chcecie aby tort był „bogatszy” należy zwiększyć proporcje przynajmniej o połowę .mus:1 szklanka pokrojonych
truskawek1-2 łyżki
syropu z agawydodatkowo:około 1/2 kg
truskawek
Wykonanie:Upiec
biszkopt.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Dno tortownicy o wymiarach 21-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować cienko
margaryną i oprószyć
mąką.Mikserem ubić
jajka wraz z
cukrem na jasną, pienistą masę. W misce wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych
jajek. Dodać esencję
waniliową i delikatnie wymieszać. Przelać do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec 20 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. (Patyczek wbity w środek ciasta powinien po wyjęciu być suchy.)Przygotować krem.
Mascarpone połączyć z
jogurtem oraz
syropem z agawy i ubić na puszysty krem.1 szklankę posiekanych
truskawek zmiksować na gładki mus z dodatkiem 2-3 łyżek
syropu z agawy.
Biszkopt przekroić na dwa krążki i rozpocząć „budowanie”
tortu.Na paterze ułożyć połowę
biszkoptu przecięciem do góry. Posmarować/nasączyć musem
truskawkowym, a następnie, gdy mus lekko wsiąknie w ciasto, rozsmarować warstwę z połowy kremu. Ułożyć pokrojone
truskawki** i przykryć kolejnym krążkiem
biszkoptu (znów stroną przeciętą do góry). Lekko docisnąć.Uwaga: Ja kładłam całe połówki
truskawek, ale następnym razem pokroję
owoce w dużą kostkę lub grube plastry (w zależności od wielkości
owoców). Wydaje mi się, że tak lepiej „wpasują” się w stosunkowo cienką warstwę kremu.Górny
biszkopt również posmarować/nasączyć musem
truskawkowym, posmarować kremem i udekorować dużą ilością
truskawek.Tort schłodzić w lodówce.Smacznego :)