Wykonanie
Placuszki na
jogurcie są jednymi z lepszych, jakie miałam okazje robić. Chociaż nigdy nie zastąpią moich ulubionych, owsianych, to i tak pojawiają się na moim talerzu, o poranku, dość często.Placuszki przygotowuję się bardzo szybko, wystarczy wymieszać kilka składników i je usmażyć.Są one delikatne, mięciutkie i pasują do nich właściwie wszystkie dodatki. Można podać je z sezonowymi
owocami,
dżemami, a nawet pokusić się o
sos czosnkowy w wersji na słono.Składniki:200g gęstego
jogurtu naturalnego lub greckiego1/2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej*
jajkołyżka
cukru lub
ksylitoluproszek do pieczenia*Można zastąpić ją jakąkolwiek inną np. żytnią, kukurydzianą czy
ryżową.Do miski przesiewamy
mąkę, wbijamy
jajko, dodajemy
jogurt,
cukier i
proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy lub mieszamy łyżką. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu.Smacznego:)