Wykonanie

Z czasów studenckich nie mam wspomnień związanych z wypiekami, przez całe 5 lat nie upiekłam prawdopodobnie ani jednego ciasta... Natomiast.. w drodze na uczelnię zachodziłam do jednej
cukierenki. Nie pamiętam jej nazwy, nie pamiętam nawet nazwy ulicy. Rożki francuskie
mieli pierwszorzędne. Szczególnie
ciasto francuskie do nich było wyśmienite. Nigdy przedtem ani
potem nie
jadłam tak pysznych francuskich wypieków. Ponadto, 11 lat temu
ciasto francuskie było jakby łagodniejsze dla moich
boczków..;-).Te rożki na pewno miło kojarzą się niejednemu z Was. Kto ich nie jadł? Z
serem to już klasyka, ja je wzbogaciłam o zapach i aromat
mandarynki. Jeśli macie ochotę na takie rożki ale z
jabłkami, warto skorzystać z wcześniejszego przepisu. Bardzo polecam :-).Składniki na 6 dużych rożków:375 g
ciasta francuskiego na
maśle (1 płat), może być mrożone300 - 350 g
twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie lub przeciśniętego przez praskę1
żółtko1 łyżka miękkiego
masła5 łyżek drobnego
cukru z
wanilią (lub więcej, wedle smaku)skórka otarta z 1
mandarynki + sok z połowy
owocu1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
wody do posmarowaniaStolnicę oprószyć
mąką. Wyłożyć na nią
ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone - wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wówczas nie
kurczy się podczas pieczenia).W międzyczasie przygotować nadzienie:Zmielony
twaróg wymieszać dokładnie z
żółtkiem,
masłem,
cukrem z
wanilią, skórką otartą z
mandarynki i
sokiem z połowy
owocu.Ciasto podzielić na 6 równych części, kwadratów. Na każdym kwadracie rozłożyć nadzienie
serowe. Brzegi
ciastek posmarować
jajkiem roztrzepanym z
wodą, następnie złożyć na pół, po przekątnej, by utworzyły trójkąty. Zlepiać
ciastka a boki dociskać widelcem. Tak przygotowane rożki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować
jajkiem. Przed samym pieczeniem koniecznie zrobić nożem małe otworki wentylacyjne, po 3 na wierzchu każdego z rożków.

Piec w temperaturze 220ºC przez około 20 - 23 minuty, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Jeszcze ciepłe można polukrować.* (niekoniecznie)* pół szklanki
cukru pudru rozprowadzić grzbietem łyżki z 1 łyżką gorącej
wody lub soku z pozostałej
mandarynkiSmacznego :).
