Wykonanie
Istnieje tyle przepisów na sernik, że zawsze jest dylemat który wybrać. Moim zdaniem nic jednak nie zastąpi klasyki 😉 Sernik z tego przepisu wychodzi leciutki i puszysty, delikatnie
waniliowy.
Składniki:1 kg
twarogu z wiaderka1 kostka miękkiego
masła + 2 łyżki do
spodu1 szklanka
cukru (1,5 jeśli ma być bardzo słodki)2
żółtka4
jajka2 budynie
waniliowe bez
cukru1
cukier waniliowy100 g
herbatnikówPoziom trudności 1 . 5/5Przygotowanie:Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Herbatniki rozdrobnić w malakserze. 2 łyżki
masła rozpuścić i dodać do
herbatników. Wymieszać i rozłożyć na przygotowaną tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie przyklepać.Miękkie
masło utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym. Dodać
żółtka i dokładnie zmiksować aż powstanie puszysta masa. Dodawać po jednym
jajku, cały czas ucierając. Na końcu dodać
twaróg i miksować. Wsypać budynie i dokładnie wszystko zmiksować.Masę
twarogową wylać na przygotowany spód. Piec ok. 70 minut aż sernik delikatnie się zarumieni.Po ostudzeniu posypać
cukrem pudrem.Smacznego!