Wykonanie
Sernik pieczony z bananami?
Czemu nie? Wszystkiego trzeba spróbować ;-). Serniczek jest lekko słodki, pachnący, delikatny, trochę inny niż wszystkie, bardzo smaczny. Trochę nie jestem przekonana do
spodu z ciasta; myślę, że z
ciastkami pełnoziarnistymi typu digestive byłby lepszy i mniej pracochłonny. Idealnie komponuje się z
kajmakiem z puszki (zw. 'dulce de leche'). Wspaniale musi smakować z
orzechami.. Polecam!Składniki na kruchy spód:110 g
mąki pszennej2 łyżki
cukru pudru45 g
masła, zimnego1
żółtko1 łyżka zimnej
wodyWszystkie składniki szybko zagnieść (lub szybciej - zmiksować w malakserze), owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce.Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wgnieść w spód, wyrównać, ponakłuwać widelcem i piec około 15 minut w temperaturze 190ºC (lub krócej, do zezłocenia).Składniki na masę
serową:500 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie80 g drobnego
cukru do wypieków2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii3
jajka1 łyżka
soku z cytryny3 duże bardzo dojrzałe
banany (1,5 szklanki rozgniecionych
bananów)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Banany rozgnieść lub zmiksować blenderem.W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę
serową. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę
serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.Piec około 60 minut w temperaturze 150ºC. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.Dowolnie udekorować np. masą kajmakową z puszki.Smacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
Źródło przepisu - The Australian Women's Weekly 'Cheesecakes, pavlovas & trifles'.