ßßß Cookit - przepis na Bułeczki drożdżowe z serem

Bułeczki drożdżowe z serem

nazwa

Wykonanie

Długo przymierzałam się do zrobienia tych bułeczek i oto są. Najtrudniej się zabrać za ich robienie, bo w rzeczywistości aż tak wiele czasu to nie zabiera. Smak ciasta drożdżowego i białego sera zapieczonego na nim bardzo mi odpowiada. Takie bułeczki świetnie pasują do zjedzenia na szybkie drugie śniadanie, z kawą lub herbatą. Bułeczki są umiarkowanie słodkie, więc na potrzeby słodszej wersji proponuję polać je lukrem.
Składniki:
ciasto:
500 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
4 łyżki miodu płynnego
2 jajka
70 g masła roztopionego
szczypta soli
mleko do posmarowania ciasta
masa serowa:
250 g sera białego twarogowego
1 żółtko
50 g masła
3 - 4 łyżki cukru pudru
1 - 2 łyżki cukru z wanilią
lukier:
5 kopiastych łyżek cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
Przygotowanie:
Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru i mąki w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawić do podwojenia swojej objętości (bardzo szybko rosną).
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać wyrośnięte drożdże, jajka roztrzepane z mlekiem i miodem, dodać sól. Wymieszać i dodać roztopione zimne masło. Zagnieść ciasto ręką, ewentualnie podsypując odrobiną mąki. Początkowo ciasto klei się do ręki lecz w trakcie zagniatania przestaje. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, aż podwoi swoją objętość.
Składniki masy serowej zmiksować na gładką masę.
Z wyrośniętego ciasta rozwałkować placek grubości 1 cm i wycinać szklanką koła. Układać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 2 cm odstępy. Papier można lekko posmarować olejem, aby bułeczki łatwiej się odklejały po upieczeniu. Bułeczki przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Po tym czasie dnem od kieliszka wyciskać na środku każdej bułeczki dołki i wkładać w nie po łyżce masy serowej.
Ciasto posmarować odrobiną mleka, tak szybko się nie przypiecze.
Piec w nagrzanym do 190 stopni C 15 - 25 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.
Aby otrzymać bardziej słodkie bułeczki, polać je lukrem. W tym celu składniki lukru rozetrzeć łyżką na gładką masę.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/08/bueczki-drozdzowe-z-serem.html