ßßß
Długo przymierzałam się do zrobienia tych bułeczek i oto są. Najtrudniej się zabrać za ich robienie, bo w rzeczywistości aż tak wiele czasu to nie zabiera. Smak ciasta drożdżowego i białego sera zapieczonego na nim bardzo mi odpowiada. Takie bułeczki świetnie pasują do zjedzenia na szybkie drugie śniadanie, z kawą lub herbatą. Bułeczki są umiarkowanie słodkie, więc na potrzeby słodszej wersji proponuję polać je lukrem.Składniki:ciasto:500 g mąki pszennej40 g świeżych drożdży250 ml ciepłego mleka4 łyżki miodu płynnego2 jajka70 g masła roztopionegoszczypta solimleko do posmarowania ciastamasa serowa:250 g sera białego twarogowego1 żółtko50 g masła3 - 4 łyżki cukru pudru1 - 2 łyżki cukru z waniliąlukier:5 kopiastych łyżek cukru pudru1 łyżka soku z cytryny1 łyżka gorącej wody

Przygotowanie:Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru i mąki w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawić do podwojenia swojej objętości (bardzo szybko rosną).Mąkę przesiać do dużej miski, dodać wyrośnięte drożdże, jajka roztrzepane z mlekiem i miodem, dodać sól. Wymieszać i dodać roztopione zimne masło. Zagnieść ciasto ręką, ewentualnie podsypując odrobiną mąki. Początkowo ciasto klei się do ręki lecz w trakcie zagniatania przestaje. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, aż podwoi swoją objętość.Składniki masy serowej zmiksować na gładką masę.Z wyrośniętego ciasta rozwałkować placek grubości 1 cm i wycinać szklanką koła. Układać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 2 cm odstępy. Papier można lekko posmarować olejem, aby bułeczki łatwiej się odklejały po upieczeniu. Bułeczki przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.Po tym czasie dnem od kieliszka wyciskać na środku każdej bułeczki dołki i wkładać w nie po łyżce masy serowej.Ciasto posmarować odrobiną mleka, tak szybko się nie przypiecze.Piec w nagrzanym do 190 stopni C 15 - 25 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.Aby otrzymać bardziej słodkie bułeczki, polać je lukrem. W tym celu składniki lukru rozetrzeć łyżką na gładką masę.