Wykonanie
Upieczenie porządnego sernika postawiłam sobie za punkt honoru po tym, jak dwukrotnie nie udał mi się sernik z przepisu uwielbianej przeze mnie Anny Olson. Za pierwszym razem źle zabezpieczyłam formę i pieczony w kąpieli
wodnej sernik podmókł, za drugim po wyjęciu z formy okazał się jakiś taki dziwnie ściągnięty do środka i, choć smakował nieźle, trudno było go uznać za udany. Rozczarowana niepowodzeniem pomarudziłam trochę mężowi, po czym
doszłam do wniosku, że mam dwa wyjścia – albo na jakiś czas dać sobie z sernikami spokój, albo spróbować raz jeszcze, tym razem z innym przepisem. Stanęło na opcji numer dwa i po kilku dniach spędzonych na przeglądaniu przeróżnych przepisów oraz porad dotyczących pieczenia serników, udało mi się złożyć w całość przepis idealny (moim skromnym zdaniem oczywiście ;).Ponieważ miałam ochotę na sernik tradycyjny, postanowiłam upiec taki z dodatkiem
rodzynek, a cóż pasuje do nich lepiej, niż odrobinka rumu? :) Namoczone przez noc w
alkoholu,
rodzynki zmiękły i nabrały aromatu. Zanurzone w puszystym, kremowym serniku smakowały wspaniale. A gdy do całości dodałam
sos karmelowy z odrobiną
rumu… No cóż, powiedzmy, że dietę przełożę raczej na kolejny tydzień ;PPrzygotowałam sernik na cienkim kruchym spodzie, ale równie dobrze będzie smakował na spodzie
ciasteczkowym lub całkiem bez.Bardzo, bardzo polecam :)Składniki na tortownicę o średnicy 23 – 26cm:Spód:150g
mąki pszennej70g
cukru pudru100g niesolonego
masła2
żółtkaMasa serowa:1 szklanka
rodzynek namoczonych przez noc w 3 łyżkach
rumu100g miękkiego, niesolonego
masła1 szklanka drobnego
cukru do wypieków (jeśli wolicie mniej słodkie serniki, wystarczy dać 3/4 szklanki)5 dużych jaj,
białka i
żółtka oddzielnie1 kg tłustego lub półtłustego
twarogu, zmielonego trzykrotnie (lub
twarogu z wiaderka)3 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego*
Sos karmelowy:3 łyżki
wody1 łyżeczka
soku z cytryny2/3 szklanki
cukru3/4 szklanki kremówki 36%2 łyżki
rumuWykonanie:Najpierw przygotuj spód sernika. Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć jednolite ciasto. Wyłóż nim dno tortownicy i wstaw do lodówki na około 30 minut.Podczas gdy spód sernika chłodzi się w lodówce, przygotuj masę
serową. Utrzyj miękkie
masło z
cukrem na jasną, puszystą masę, po czym dodaj
żółtka oraz
wanilię i zmiksuj do połączenia.Do masy
maślanej dodawaj stopniowo
twaróg, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Wmieszaj
mąkę ziemniaczaną.
Białka ubij w oddzielnej misce, po czym dodaj do masy serowej w dwóch porcjach, mieszając delikatnie szpatułką, aż się połączą. Na koniec wmieszaj odsączone, oprószone
mąką rodzynki.Tak przygotowaną masę wyłóż na przygotowany wcześniej spód i wyrównaj szpatułką. Piecz (najlepiej w kąpieli
wodnej, choć niekoniecznie) w temperaturze 180°C przez pierwsze 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 160°C i piecze jeszcze przez godzinę.Wystudź w uchylonym piekarniku, po czym schłódź w lodówce przez około 2 – 3 godziny.Zanim sernik wystygnie przygotuj
sos karmelowy.
Wodę oraz
sok z cytryny wlej do niedużego rondelka z grubym dnem. Wsyp
cukier i zagotuj całość. Gotuj kilka minut (około 5 – 8), aż płyn nabierze złocistego koloru. Zdejmij z ognia i, cały czas mieszając, wlewaj ostrożnie kremówkę. Na koniec dodaj
rum i wymieszaj dokładnie. Odstaw do przestudzenia.
Sos jest idealny podawany w temperaturze pokojowej, ale musi być przechowywany w lodówce. Do jego przygotowania warto użyć kremówki z możliwie jak najdłuższą datą przydatności do spożycia, gdyż będzie ona również datą przydatności samego sosu.Gotowy sernik możesz polać sosem w całości lub podać go osobno w dzbanuszku.Smacznego :)
* Użyłam ekstraktu z
wanilii ze względu na naszą Zuzię, która nie lubi
alkoholowych smaków, ale możecie śmiało dodać w to miejsce
rum, by dodatkowo podkreślić smak całości.