Wykonanie
Wszyscy uwielbiamy serniki, dlatego z wielką radością je piekę. Sernik krakowski jest chyba najbardziej popularnym sernikiem w Polsce i jest dostępny chyba w każdej
cukierni. Od kilku dni chodził za mną ciężki mokry sernik z
rodzynkami, pomyśleć, że w dzieciństwie wyciągałam
rodzynki z ciasta i odkładałam na bok. Dzieciom również nie przeszkadzały
rodzynkiPowiem szczerze, wyszedł idealny i zniknął w mgnieniu oka.
Składniki:Kruche ciasto:– 250 g
mąki pszennej;– 100 g
cukru pudru;– 125 g
masła;– 8 g
cukru waniliowego;– 1
jajkoWszystkie składniki połączyć razem, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę czasu. Z ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 25 x 25 cm, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut.Masa serowa:– 0,8 kg
twarogu;– 7
jajek;– 80 g miękkiego
masła;– 2/3 szklanki
cukru;– 3 łyżki
cukru waniliowego;– 3 łyżki
mąki ziemniaczanej– 100 g
rodzynek;–
żółtko do posmarowania pasków, roztrzepane
Twaróg zemleć.
Masło,
cukier i
cukier waniliowy utrzeć w osobnym naczyniu na krem. Ucierając, dodawać po 1
jajku i części
twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Dodać
mąkę ziemniaczaną i
rodzynki, delikatnie wmieszaćPodpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę
serową. Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją
żółtkiem.Piec około 50 – 60 minut w temperaturze 170°C.
Lukier:–
białko;–
sok z cytryny;– pół szklanki
cukru pudruWycisnąć
sok z cytryny, dodać puder i
białko, utrzeć. Jeśli będziemy uważać, że jest zbyt rzadki, gęstość można regulować
cukrem pudrem (jeśli zbyt gęsty – można dodać gorącej
wody).Wystudzony sernik posmarować lukrem.Smacznego