ßßß
Składniki:Kruche ciasto:– 250 g mąki pszennej;– 100 g cukru pudru;– 125 g masła;– 8 g cukru waniliowego;– 1 jajkoWszystkie składniki połączyć razem, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę czasu. Z ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 25 x 25 cm, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut.Masa serowa:– 0,8 kg twarogu;– 7 jajek;– 80 g miękkiego masła;– 2/3 szklanki cukru;– 3 łyżki cukru waniliowego;– 3 łyżki mąki ziemniaczanej– 100 g rodzynek;– żółtko do posmarowania pasków, roztrzepaneTwaróg zemleć. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć w osobnym naczyniu na krem. Ucierając, dodawać po 1 jajku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Dodać mąkę ziemniaczaną i rodzynki, delikatnie wmieszaćPodpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową. Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem.Piec około 50 – 60 minut w temperaturze 170°C.Lukier:– białko;– sok z cytryny;– pół szklanki cukru pudruWycisnąć sok z cytryny, dodać puder i białko, utrzeć. Jeśli będziemy uważać, że jest zbyt rzadki, gęstość można regulować cukrem pudrem (jeśli zbyt gęsty – można dodać gorącej wody).Wystudzony sernik posmarować lukrem.Smacznego