ßßß Cookit - przepis na Sernik krakowski

Sernik krakowski

nazwa

Wykonanie

Wszyscy uwielbiamy serniki, dlatego z wielką radością je piekę. Sernik krakowski jest chyba najbardziej popularnym sernikiem w Polsce i jest dostępny chyba w każdej cukierni. Od kilku dni chodził za mną ciężki mokry sernik z rodzynkami, pomyśleć, że w dzieciństwie wyciągałam rodzynki z ciasta i odkładałam na bok. Dzieciom również nie przeszkadzały rodzynki
Powiem szczerze, wyszedł idealny i zniknął w mgnieniu oka.
Składniki:
Kruche ciasto:
– 250 g mąki pszennej;
– 100 g cukru pudru;
– 125 g masła;
– 8 g cukru waniliowego;
– 1 jajko
Wszystkie składniki połączyć razem, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę czasu. Z ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 25 x 25 cm, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut.
Masa serowa:
– 0,8 kg twarogu;
– 7 jajek;
– 80 g miękkiego masła;
– 2/3 szklanki cukru;
– 3 łyżki cukru waniliowego;
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 100 g rodzynek;
żółtko do posmarowania pasków, roztrzepane
Twaróg zemleć. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć w osobnym naczyniu na krem. Ucierając, dodawać po 1 jajku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Dodać mąkę ziemniaczaną i rodzynki, delikatnie wmieszać
Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową. Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem.
Piec około 50 – 60 minut w temperaturze 170°C.
Lukier:
białko;
sok z cytryny;
– pół szklanki cukru pudru
Wycisnąć sok z cytryny, dodać puder i białko, utrzeć. Jeśli będziemy uważać, że jest zbyt rzadki, gęstość można regulować cukrem pudrem (jeśli zbyt gęsty – można dodać gorącej wody).
Wystudzony sernik posmarować lukrem.
Smacznego
Źródło:http://dom-agi.pl/sernik-krakowski