Wykonanie

Jak robi się chłodniej
siedzę w kuchni i piekę
ciasteczka ;-). Dzisiaj lżejsza wersja
ciasteczek owsianych. Bez
masła, tylko z dwiema (!) łyżkami
oleju. Z
mąką pszenną razową (można użyć orkiszowej) i o małej zawartości
cukru. Część
cukru zastąpiłam
syropem klonowym (można użyć
miodu) - dzięki
czemu ciasteczka lekko rozpływają się na blaszce.
Ciastka nie są chrupiące, są miękkie, pokruszone mogą stanowić świetny dodatek do
jogurtu naturalnego. Obok
płatków znajdziecie w nich dużo
suszonej śliwki - naprawdę są dobre na przemianę materii. Polecam!Składniki na około 20
ciastek:1 duże
jajko1/3 szklanki jasnego
brązowego cukru4 łyżki
syropu klonowego1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2 łyżki
oleju rzepakowegoszczypta
solipół szklanki
mąki pszennej razowejpół łyżeczki
sody oczyszczonej1 szklanka
płatków owsianych (tradycyjnych)1 szklanka suszonych
śliwek, posiekanychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do naczynia wbić
jajko, dodać
cukier,
sól,
syrop klonowy, ekstrakt z
wanilii,
olej. Wymieszać dokładnie rózgą kuchenną, do połączenia. Dodać
mąkę,
sodę oczyszczoną,
płatki owsiane,
suszone śliwki. Wymieszać łyżką, do połączenia /można ciasto odstawić na chwilę, by
płatki nasiąkły/.Z ciasta formować kulki wielkości
orzecha włoskiego (ciasto mocno się klei, najlepiej robić to dłońmi zwilżonymi
wodą), jeśli kulki będą się ciężko formowały nabierać łyżeczką i przy jej pomocy nakładać na blaszkę. Układać na płaskiej blaszce wysmarowanej
masłem lub wyłożonej matą teflonową, spłaszczyć.Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut do lekkiego zbrązowienia. Wystudzić na kratce.Smacznego :-).