ßßß
Jak robi się chłodniej siedzę w kuchni i piekę ciasteczka ;-). Dzisiaj lżejsza wersja ciasteczek owsianych. Bez masła, tylko z dwiema (!) łyżkami oleju. Z mąką pszenną razową (można użyć orkiszowej) i o małej zawartości cukru. Część cukru zastąpiłam syropem klonowym (można użyć miodu) - dzięki czemu ciasteczka lekko rozpływają się na blaszce. Ciastka nie są chrupiące, są miękkie, pokruszone mogą stanowić świetny dodatek do jogurtu naturalnego. Obok płatków znajdziecie w nich dużo suszonej śliwki - naprawdę są dobre na przemianę materii. Polecam!Składniki na około 20 ciastek:1 duże jajko1/3 szklanki jasnego brązowego cukru4 łyżki syropu klonowego1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2 łyżki oleju rzepakowegoszczypta solipół szklanki mąki pszennej razowejpół łyżeczki sody oczyszczonej1 szklanka płatków owsianych (tradycyjnych)1 szklanka suszonych śliwek, posiekanychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do naczynia wbić jajko, dodać cukier, sól, syrop klonowy, ekstrakt z wanilii, olej. Wymieszać dokładnie rózgą kuchenną, do połączenia. Dodać mąkę, sodę oczyszczoną, płatki owsiane, suszone śliwki. Wymieszać łyżką, do połączenia /można ciasto odstawić na chwilę, by płatki nasiąkły/.Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (ciasto mocno się klei, najlepiej robić to dłońmi zwilżonymi wodą), jeśli kulki będą się ciężko formowały nabierać łyżeczką i przy jej pomocy nakładać na blaszkę. Układać na płaskiej blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej matą teflonową, spłaszczyć.Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut do lekkiego zbrązowienia. Wystudzić na kratce.Smacznego :-).