ßßß
W każdym razie - próbuję nadrabiać.I stąd też dzisiejszy wpis - ciastka czekoladowe z orzechami.Ciastka, które zrobiłam na nasz wyjazd do przecudnego, przeuroczego Wrocławia, który mieliśmy okazję zobaczyć z cudowną i mega optymistyczną Karoliną w długi weekend w sierpniu. Wyjazd był nie tylko jednym z tych, w ostatnim czasie, po których nogi odmawiały posłuszeństwa, ale i tym, który będzie mi się kojarzył z cudownym jedzeniem!A właśnie - ktoś ma ochotę usłyszeć gdzie byliśmy i co możemy z czystym sumieniem polecić? :>Przepis na ciastka czekoladowe pochodzi z książki Doroty z Moich Wypieków (Mona! Dziękuję za książkę <3), ale lekko go zmodyfikowałam. Pierwotny przepis by na ciastka z nutellą, której w zasadzie w domu nie miewam ;)Składniki (na około 20-25 dużych ciastek):1 szklanka mąki pszennej razwej1 tabliczka gorzkiej czekolady120 g miękkiego masła1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli1/2 szklanki brązowego cukru1 duże jajko1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1/2 szklanki otrębów owsianych lub płatków owsianychdrobno posiekane orzechy laskowe - u mnie około 200 gram orzechów prze obraniemMasło z cukrem ucieramy na gładką, białą masę. Dodajemy roztopioną czekoladę, jajko i ekstrakt z wanilii i ucieramy na gładką masę. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i mąkę i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Na koniec wsypujemy płatki owsiane lub otręby i posiekane orzechy laskowe.Z tak przygotowanego ciasta formujemy dość duże kule, które spłaszczamy na dłoni i przekładamy na blaszkę w sporych odstępach. Ciastka się podczas pieczenia trochę rozlewają na boki.Pieczemy 13-15 minut w temperaturze 180 stopni - do czasu aż boki się mocno zarumienią.Studzimy i... smacznego :)

