ßßß
Pyszne, zdrowsze ciasteczka dla maluchów, choć i Wy będziecie nimi zachwyceni :-). Pachną nutellą, są lekko chrupiące i mocno orzechowe! Przechowujmy je jak wszystkie kruche ciasteczka, do 7 dni w szczelnym pojemniku. Świetne jako przekąska na długie spacery! Polecam :-).Składniki na 35 - 40 ciastek:1 i 1/3 szklanki mąki pszennej razowejpół łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli115 g masła, w temperaturze pokojowej115 g nutelli, w temperaturze pokojowej2/3 szklanki jasnego brązowego cukru1 jajko1 łyżeczka ekstraktu z wanilii3/4 - 1 szklanka drobno posiekanych orzechów laskowych, wcześniej podpieczonych i obranych ze skórkiW naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, proszek, sodę, sól.W misie miksera utrzeć masło i nutellę na lekką, puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, dalej ucierając. Wbić jajko, w całości, dodać ekstrakt z wanilii i utrzeć.Do utartych składników dodać suche składniki i zmiksować, do połączenia. Wsypać posiekane orzechy, wymieszać.Z przygotowanego ciasta odrywać nieduże kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce (wyłożonej matą teflonową bądź papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Spłaszczyć łyżką lub dłonią.Piec w temperaturze 180ºC przez około 13 minut (lub dłużej, w zależności od wielkości ciasteczek), aż brzegi się mocno zrumienią. Wystudzić na kratce.Smacznego :-).
Źródło inspiracji - ciasteczka orkiszowe z czekoladą .