Wykonanie

Bułeczki, które z chęcią upieczecie w pierwszych dniach wiosny. Puszyste, pachnące
ziołami, których aromat roznosi się po domu podczas pieczenia... Nadają się zarówno na śniadanie, jak i do obiadu. Ciasto jest przyjemne do wyrabiania i formowania. Polecam :-).Składniki na 12
bułek:3 łyżeczki suchych
drożdży (12 g) lub 24 g
drożdży świeżych1 - 2 łyżki
cukru1 łyżeczka
soli1 łyżka suszonej lub świeżo posiekanej
natki pietruszki1 łyżka suszonego lub świeżo posiekanego
koperku1 łyżka suszonego lub świeżo posiekanego drobnego
szczypiorku1 łyżka suszonego lub świeżo posiekanego
rozmarynu2 łyżki
masła, roztopionego (lub
oleju)1 duże
jajko1 szklanka
mleka3,5 - 3,75 szklanki
mąki pszennejdo posmarowania - 1
jajko roztrzepane z łyżką
mlekado posypania - 1 łyżka grubszej
soli morskiejMąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 12 równych części (każda około 82 g), ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie (około 1 , 5 cm), ponieważ bułeczki podczas pieczenia powinny się połączyć. Przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, na 30 - 45 minut.Bułeczki przed pieczeniem posmarować
jajkiem roztrzepanym z łyżka
mleka, posypać grubą
solą.Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 - 30 minut do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, przykryć folią aluminiową. Wyjąć, przestudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie uformować bułeczki i dalej postępować wg przepisu.Smacznego :-).Źródło przepisu - 'My recipes'.