Wykonanie


Karolina wymyśliła mi taki własnie chlebek (
potem myśl ewoluowała i powstały
bułki). Tak sobie staliśmy na przystanku autobusowym, świeciło słonko, taki luz całkowity i nagle Karolina się uzewnętrznia: "A wiesz, może taki ze
szczypiorkiem chleb byś zrobił? I
koperkiem... I... yyy... z
natką pietruszki! O, taki zrób! Taką całą
serię sezonowych
chlebów zrób! Właśnie,
serię całą, a ten niech będzie pierwszy." No dobra, pomyślałem, że
plan niezły, poleciałem do warzywniaka, kupiłem trochę zielska i jeszcze tego samego dnia
bułki wykręciłem.

Składniki:500 g
mąki pszennej220 ml
mleka30 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru40 g miękkiego
masła
po garści (solidnej)
szczypiorku,
koperku i
natki pietruszkiNajpierw zrobimy zaczyn: do dużej miski wlewamy nasze
mleko, 6 łyżek
mąki,
cukier i wkruszamy
drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut żeby
drożdże trochę ruszyły. A
potem wrzucamy do tej miski wszystko oprócz ziółek. Mieszamy około 15 minut. Powinno nam powstać gładkie, elastyczne, nie przywierające do dłoni ciasto. Wrzucamy
ziółka i ugniatamy jeszcze 5 minut. Przykrywamy miskę szmatką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Jak wyrośnie to ugniatamy jeszcze przez jakaś minutę i dzielimy ciasto na 8 kawałków. Z każdego kawałka formujemy takie w miarę płaskie (ze 3 cm wysokości) prostokątne bułeczki, kładziemy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) i znowu zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
Bułki nam ładnie wyrosną, a my nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy
bułki przez 25 minut. Pychota! :)Jeśli chcemy to równie dobrze możemy ten
chleb zrobić w automacie do
chleba. Wrzucamy wszystko (oprócz
zieleniny) do pojemnika, ustwiamy program podstawowy i odpalamy maszynę. Zielsko wrzucamy po sygnale dodawania składników.A teraz myślę nad kolejnym "sezonowym"
chlebkiem :) Właściwie to już wiem co zrobię, ale ciiiii - to niespodzianka :)PS.: Karolina chciała żeby wymyślił dla tego
pieczywka jaką marketingową chwytliwą nazwę, ale brak mi pomysłuuuuuuuu! :/---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)