Wykonanie
Składniki20 g świeżych
drożdży200 g
mleka400 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli morskiej2 łyżki
cukru50 g
masła (lub
oleju)1 małe
jajkoPotrzebne będą: 2 formy keksowe o wymiarach 10 x 25 cm.30 g świeżych
drożdży300 g
mleka400 g
mąki razowej (pszennej lub orkiszowej)1 łyżeczka
soli morskiej2 i 1/2 łyżki stołowej
cukru30 g roztopionego
masła lub
oleju1 małe
jajkoPrzygotowanieWymieszać
drożdże z ciepłym
mlekiem, 1 łyżeczką
cukru, 2 łyżkami
mąki, odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Jeśli
mleko ostygło najlepiej wstawić rozczyn do garnka z gorącą
wodą, ciepło spowoduje, że
drożdże lepiej się spienią.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać
sól, resztę
cukru. Wlać wyrośnięte
drożdże, roztopione i ostudzone
masło (może być ciepłe) oraz wbić
jajko.Składniki mieszać łyżką przez 2 minuty lub miksować mieszadłem miksera. Następnie wyrabiać ciasto hakiem przez około 10 minut lub wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną
mąką i wygniatać ciasto dłońmi. Na koniec ciasto ma być gładkie, miękkie i nie powinno się kleić. Włożyć ciasto do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 1 noc lub maksymalnie na 4 dni.W dniu pieczenia wyjąć ciasto z lodówki aby się ogrzało (około 1/2 godziny), tzn. wyjąć je z miski, wyłożyć na stolnicę i po chwili zagniecenia zostawić pod przykryciem ze ściereczki. Ogrzane ciasto podzielić na 2 części. Przygotować 2 formy keksowe, wysmarować je
oliwą lub miękkim
masłem.Uformować ciasto: rozpłaszczyć każdą część na nieduży kwadratowy placek, złożyć dwa boki ciasta do środka, następnie zwinąć ciasto w rulonik zaczynając od przeciwległego
boku. Rulonik rozciągnąć lub rozwałkować w dłoniach na długość blaszki i włożyć do środka. Odstawić na około 2 i 1/2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto ma urosnąć na około 2 cm ponad poziom formy. Jeśli
chleb słabo wyrósł można go zostawić jeszcze na dodatkowe pół godziny i zadbać o ciepłe otoczenie.Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Ustawić dwie blaszki z wyrośniętym
ciastem na kratce piekarnika w środkowej jego części. Piec przez 30 minut. Wyjąć na kratkę i zostawić na godzinę. Następnie obkroić nożem przy brzegach blaszki i wyłożyć
chleb na kratkę.
Chleb kanapkowy
razowy:Różnice w wyrabianiu ciasta: ciasto po wymieszaniu składników zostawiamy na 5 minut, później dalej wyrabiamy (ciasto będzie klejące, można wyrabiać mikserem). Po wyrobieniu dodać trochę
mąki do ciasta i uformować kulę, powyciągać ją i porozciągać w różne strony, zostawić na 10 minut, powtórzyć czynność rozciągania jeszcze 3
razy, wstawić do lodówki i postępować jak wyżej. Ważne jest aby ciasto na
chleb razowy było schładzane w lodówce.



