Wykonanie
Składniki:Ciasto:35g świeżych
drożdży2
jajka0,5 szklanki ciepłego
mleka0,5 szklanki
cukru0,5 szklanki
oleju2 szklanki
mąki pszennej250g
borówekKruszonka:łyżka
masłałyżka
cukru3-4 łyżki
mąki pszennejPrzygotowanie:Kruszonka:
Masło roztapiamy i studzimy.Do przestudzonego
masła dodajemy
cukier i
mąkę. Mieszamy do uzyskania kruszonki.Ciasto:Do miski wkruszamy
drożdże, zalewamy ciepłym
mlekiem i mieszamy, aż
drożdże się rozpuszczą.Do
mleka z
drożdżami dodajemy
cukier,
jajka i
olej, mieszamy mikserem na niskich obrotach.Na koniec dodajemy
mąkę i ponownie mieszamy, do uzyskania gładkiego ciasta.Miskę z
ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 1 godzinę.Po godzinie wyrośnięte ciasto mieszamy łyżką i równomiernie nakładamy do formy na muffiny, wysmarowanej wcześniej odrobiną
masła.Ciasto nakładamy maksymalnie do połowy wysokości foremek. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut.Włączamy piekarnik i nastawiamy go na 180st.Po ostatnim wyrastaniu, na każdą babeczkę nakładamy po kilka
borówek i obficie posypujemy kruszonką.Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut.Upieczone babeczki od razu wyciągamy z piekarnika, ale z foremek dopiero po upływie co najmniej 15 minut.