Wykonanie

Bardzo łatwe ciasto z
gruszkami, choć biorąc pod uwagę rozmiary i wysokość nazwałam go po prostu plackiem. Tym razem mało ciasta (zdziwicie się, jak mało ;-), dużo
gruszek! Wypiek bardzo wilgotny, delikatny w smaku, ekspresowy wręcz do przygotowania. Idealny na lekki i szybki deser. Jeśli lubicie, ciasto można wzbogacić o dodatek
imbiru lub
cynamonu. Jeśli macie sporo
gruszek, a mało ochoty na bardziej wykwintne i skomplikowane ciasto, koniecznie przetestujcie ten przepis :-).Składniki:500 g
gruszek, dojrzałychświeżo wyciśniety sok z 1
cytryny1 łyżka
likieru gruszkowego lub
jabłkowego (można pominąć)2
jajka, roztrzepane50 g
masła, roztopionego i przestudzonego75 g
mąki pszennej70 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
proszku do pieczenia, z lekkim czubem
cukier puder, do oprószenia lub
konfitura morelowa na glazuręcreme fraiche, do podaniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wrzucić do naczynia, wymieszać z
sokiem z cytryny i
likierem, odstawić na czas przygotowania ciasta.W misie miksera roztrzepać
jajka. Dodać przestudzone
masło, zmiksować. Dodać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia, następnie
cukier i zmiksować.Do tak przygotowanego ciasta dodać
gruszki (razem z
sokiem), wymieszać.Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez 30 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Przed podaniem posypać
cukrem pudrem lub posmarować podgrzaną
konfiturą morelową. Podawać z lekko ubitą creme fraiche.Smacznego :-).


Źródło przepisu - magazyn Good Food .