ßßß
Bardzo łatwe ciasto z gruszkami, choć biorąc pod uwagę rozmiary i wysokość nazwałam go po prostu plackiem. Tym razem mało ciasta (zdziwicie się, jak mało ;-), dużo gruszek! Wypiek bardzo wilgotny, delikatny w smaku, ekspresowy wręcz do przygotowania. Idealny na lekki i szybki deser. Jeśli lubicie, ciasto można wzbogacić o dodatek imbiru lub cynamonu. Jeśli macie sporo gruszek, a mało ochoty na bardziej wykwintne i skomplikowane ciasto, koniecznie przetestujcie ten przepis :-).Składniki:500 g gruszek, dojrzałychświeżo wyciśniety sok z 1 cytryny1 łyżka likieru gruszkowego lub jabłkowego (można pominąć)2 jajka, roztrzepane50 g masła, roztopionego i przestudzonego75 g mąki pszennej70 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka proszku do pieczenia, z lekkim czubemcukier puder, do oprószenia lub konfitura morelowa na glazuręcreme fraiche, do podaniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wrzucić do naczynia, wymieszać z sokiem z cytryny i likierem, odstawić na czas przygotowania ciasta.W misie miksera roztrzepać jajka. Dodać przestudzone masło, zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, następnie cukier i zmiksować.Do tak przygotowanego ciasta dodać gruszki (razem z sokiem), wymieszać.Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez 30 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub posmarować podgrzaną konfiturą morelową. Podawać z lekko ubitą creme fraiche.Smacznego :-).
Źródło przepisu - magazyn Good Food .