Wykonanie
Przepyszny, pięknie pachnący
chleb żytni. Dla mnie rewelacyjny, delikatnie lepki, smaruję go tylko
masłem, by delektować się smakiem samego
chleba.. Bardzo polecam. Przepis zaczerpnięty z bloga Liski 'White Plate' (za Liską cytuję i dziękuję jej bardzo za udostępnienie przepisu z książki Daniela Leadera).Składniki na 1 bochenek:100 g (1/2 szklanki) aktywnego żytniego zakwasu (dokarmionego 12-24 godziny wcześniej)350 g (1,5 szklanki)
wody5 g (1 łyżeczka)
suszonych drożdży lub 10 g
drożdży świeżych350 g (2 i 1/4 szklanki)
mąki żytniej jasnej, chlebowej130 g (3/4 szklanki)
mąki pszennej chlebowej1 łyżka
otrębów żytnich lub pszennych1/4 łyżeczki zmielonych nasion
kolendry1/4 łyżeczki zmielonych nasion
kminu indyjskiego1/4 łyżeczki zmielonych nasion
kopru włoskiego1/4 łyżeczki zmielonego
anyżu10 g (1,5 łyżeczki)
soliWodę wlać do dużej miski, dodać
drożdże,
mąkę żytnią, pszenną,
otręby,
przyprawy i
sól. Następnie wlać zakwas i dokładnie wyrobić ciasto. Można to zrobić używając miksera: miksować 8 minut, następnie dać odpocząć ciastu i miksować ponownie przez 3-5 minut. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrastania na około 2 - 2,5 godziny. Ciasto mniej więcej podwoi swoją objętość.Keksówkę o długości 28 cm wysmarować
olejem i wysypać
otrębami. Przelać ciasto, posypać jego wierzch
otrębami i odstawić do wyrastania - ciasto wypełni całą formę. Zajmie mu to około 1-1,5 godziny.Piekarnik nagrzać do 230ºC. Na dno piekarnika wsypać 1/2 - 1 szklanki kostek
lodu (lub wstawić naczynie żaroodporne wypełnione
wodą).Wstawić wyrośnięty
chleb (ja dodatkowo posmarowałam wierzch
jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką
mleka i posypałam
makiem). Piec 10 minut . Zmniejszyć temperaturę do 210ºC i dopiekać kolejne 30 minut.
Chleb jest upieczony, jeśli wyjęty z formy i popukany od
spodu wydaje głuchy odgłos. Gdyby tak nie było, należy wyjąć go z formy i dopiekać jeszcze chwilę, 5-10 minut.Upieczony
chleb położyć na kratce kuchennej i zostawić do całkowitego wystudzenia. Zachowuje świeżość przez kilka dni.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po skończeniu programu (1,5 h), odczekać, by ciasto podwoiło objętość, wyjąć, je krótko wyrobić, uformować
chleb i przełożyć do formy. Dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :)