Wykonanie
Dawno już (z powodów przeróżnych…) nie uczestniczyłam w blogowej Weekendowej Piekarni . Dlatego też stwiedziłam, że chyba
pora to zmienić i ponownie wstąpić w szeregi pieczących ;)Tym razem to Liska zaproponowała nam przepis na niemiecki
chleb wiejski . Już po przeczytaniu przepisu wiedziałam, że ten
chleb z pewnością mi posmakuje : zakwas, duża ilość żytniej
mąki oraz dodatek aromatycznych przypraw to bardzo ‘moje’ smaki.Jedyne, czego nie przewidziałam, to że – jak zwykle –
będę dziś robić kilka rzeczy jednocześnie ;) Dlatego niestety
chleb mi przerósł i po wstawieniu do piekarnika opadł :/ Jednak, mimo iż nie jest tak piękny jak Wasze, to muszę przyznać, że jest przepyszny! Krojony jeszcze na ciepło nie zyskał na urodzie ;) ale chyba rozumiecie, że nie mogłam już dłużej czekać :) To z pewnością jedna z najgorszych ‘kar’ : czekanie aż świeżo upieczony
chleb wystygnie na tyle, by móc cieszyć nim nasze podniebienie ;)Jeśli lubicie pszenno-żytnie razowce, to ten z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Cytuję za Liską :Niemiecki
wiejski chleb żytnio-pszennyCzas przygotowania:12-24 godziny wcześniej: odświeżenie zakwasu8-14 minut: zagniatanie10 minut: odpoczywanie
chleba2-2 , 5 godziny pierwsze wyrastanie1-1 , 5 godziny: drugie wyrastanie40 minut: pieczenie100 g (1/2 szklanki) aktywnego żytniego zakwasu (dokarmionego 12-24 godziny wcześniej)350 g (1,5 szklanki)
wody5 g (1 łyżeczka)
suszonych drożdży instant (ja użyłam świeżych)350 g (2 i 1/4 szklanki)
mąki żytniej jasnej, chlebowej (użylam typ 720)130 g (3/4 szklanki)
mąki pszennej (użyłam
mąki chlebowej)20 g (1 łyżka)
otrębów żytnich lub pszennych1/4 łyżeczki zmielonych nasion
kolendry1/4 łyżeczki zmielonych nasion
kminu indyjskiego1/4 łyżeczki zmielonych nasion
kopru włoskiego1/4 łyżeczki zmielonego
anyżu10 g (1,5 łyżeczki)
soli morskiejDo posypania:
otręby żytnie12-24 godzin wcześniej należy odświeżyć zakwas. Można to zrobić używając 2 łyżek zakwasu i równych części
mąki żytniej chlebowej i
wody. Tak, by całość wyniosła 100 g. Można też po prostu dokarmić zakwas dowolnym sposobem.Następnego dnia:Wlać
wodę do dużej miski, dodać
drożdże,
mąkę żytnią, pszenną,
otręby,
przyprawy i
sól. Następnie wlać zakwas i dokładnie wyrobić ciasto. Można to zrobić używając miksera: miksować 8 minut, następnie dać odpocząć ciastu i miksować pnownie przez 3-5 minut.Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 2 – 2 , 5 godziny. Ciasto mniej więcej podwoi swoją objętość.Keksówkę o długości 28 cm wysmarować
olejem i wysypać
otrębami żytnimi.Przelać ciasto, posypać jego wierzch
otrębami i odstawić do wyrastania – ciasto wypełni całą formę. Zajmie mu to ok. 1-1,5 godziny.Piekarnik nagrzać do 230 st C.Na dno piekarnika wsypać 1/2 – 1 szklanki kostek
lodu.Wstawić wyrośnięty
chleb. Piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 210 st C i dopiekać kolejne 30 minut.
Chleb jest upieczony, jeśli wyjęty z formy i popukany d
spodu wydaje głuchy odgłos. Gdyby tak nie było, należy wyjąć go z formy i dopiekać jeszcze chwilę, 5-10 minut.Po upieczeniu
chleb spryskać
wodą i wstawić do piekarnika na 3 minuty. Dzięki temu będzie miał błyszczącą skórkę.Upieczony
chleb położyć na kratce kuchennej i zostawić do całkowitego wystudzenia.Zachowuje świeżość przez kilka dni.Smacznego!A ja na koniec raz jeszcze dziękuję obydwu Gospodyniom za wspólną zabawę :)Pozdrawiam serdecznie!