Wykonanie
Odwiedzając blogi przy okazji ostatniej akcji chlebowej natknęłam się tutaj na te
bułki na zakwasie. Naprawdę polecam, bo są mega smaczne, dużo szybciej się robi od
chleba i czyż nie wyglądają uroczo?;-)
Dzisiaj jest obchodzony Światowy Dzień
Chleba, więc pomyślałam, że doskonale wpasują się w ten czas.
Składniki:75 g żytniego zakwasu (dokarmionego),515 ml
wody,350 g
mąki pszennej chlebowej,200 g
mąki pszennej,150 g
mąki orkiszowej,2 i 1/2 łyżeczki
soli.Przygotowanie:Wieczorem połączyć zakwas z
wodą dodać
mąki i dobrze wymieszać (bez
soli). Przykryć folią i zostawić na 45 min. Dodać
sól i dobrze wyrobić. Przykryć folią i zostawić na 30 minut po czym złożyć ciasto kilka
razy w kopertę. Ponownie przykryć folią i zostawić na 30 minut po czym znowu złożyć ciasto kilka
razy w kopertę. Przykryć folią i zostawić w temperaturze pokojowej do następnego ranka. Rano nagrzać piekarnik do 250 stopni. Ciasto przełożyć na blat oprószony dobrze
mąką i złożyć w kopertę. Zostawić na 10 minut i złożyć ponownie.
Delikatnie odwrócić ciasto góra-dół i zostawić na 40-60 minut -oprószone
mąką i przykryte ściereczką. Pokroić ciasto
ostrym nożem na mniejsze kawałki i przełożyć na blachę oprószoną
mąką i piec 15-20 minut.