ßßß Cookit - przepis na Bułki na zakwasie. World Bread Day 2013.

Bułki na zakwasie. World Bread Day 2013.

nazwa

Wykonanie

Odwiedzając blogi przy okazji ostatniej akcji chlebowej natknęłam się tutaj na te bułki na zakwasie. Naprawdę polecam, bo są mega smaczne, dużo szybciej się robi od chleba i czyż nie wyglądają uroczo?;-)
Dzisiaj jest obchodzony Światowy Dzień Chleba, więc pomyślałam, że doskonale wpasują się w ten czas.
Składniki:
75 g żytniego zakwasu (dokarmionego),
515 ml wody,
350 g mąki pszennej chlebowej,
200 g mąki pszennej,
150 g mąki orkiszowej,
2 i 1/2 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Wieczorem połączyć zakwas z wodą dodać mąki i dobrze wymieszać (bez soli). Przykryć folią i zostawić na 45 min. Dodać sól i dobrze wyrobić. Przykryć folią i zostawić na 30 minut po czym złożyć ciasto kilka razy w kopertę. Ponownie przykryć folią i zostawić na 30 minut po czym znowu złożyć ciasto kilka razy w kopertę. Przykryć folią i zostawić w temperaturze pokojowej do następnego ranka. Rano nagrzać piekarnik do 250 stopni. Ciasto przełożyć na blat oprószony dobrze mąką i złożyć w kopertę. Zostawić na 10 minut i złożyć ponownie.
Delikatnie odwrócić ciasto góra-dół i zostawić na 40-60 minut -oprószone mąką i przykryte ściereczką. Pokroić ciasto ostrym nożem na mniejsze kawałki i przełożyć na blachę oprószoną mąką i piec 15-20 minut.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/10/buki-na-zakwasie.html