ßßß Cookit - przepis na Light Silesian Rye ( chleb żytni - jasny)

Light Silesian Rye ( chleb żytni - jasny)

nazwa

Wykonanie

Chleb, ktory od dobrych 2-3 tygodni kroluje na naszym stole. Przepis sciagnelam zywcem stad: http://mojeekspresjekulinarne.blox.pl/html
Oto oryginalny przepis:
Składniki:
Zaczyn:
1/4 szklanki zakwasu (użyłamżytniego)
1/3 szklanki letniej wody
1/2 szklanki mąki żytniej (użyłam ciemnej)
Składniki na zaczyn wymieszać razem, pojemnik przykryć folią i odstawić na 8 -12 godzin (temp. pokojowa)
Ciasto główne:
1 do 1 i 1/4 szklanki letniej wody
1 łyżeczka suszonych drożdży
3 i 3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
1 i 1/2 łyżeczki soli
Do dużej miski wlać cały zaczyn, wodę (zacząć od szklanki), drożdże i sól. Wymieszać
Następnie powoli dosypywać mąkę, cały czas mieszając. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut, aż zrobi się gładkie i jednolite. Ciasto powinno się delikatnie lepić, ale nie może mieć rzadkiej konsystencji.
Ciasto przełożyć do czystej naoliwionej miski, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 do 2 i 1/2 godziny.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony blat mąką. Uformować zgrabną kulę lub podłużny bochenek ( który można umieścić w natłuszczonej keksówce) Przykryć i odstawić na około godzinę ( u mnie 45 minut). Wyrośnięty bochenek przed pieczeniem można posmarować wodą i posypać kminkiem.
Pieczemy przez około 40 minut w 200 *C
Co do zaczynu- ilosc zakwasu odmierzylam waga- 62 gramy. Maka pszenna chlebowa to u mnie maka typu 550. Wyrabiajac ostatecznie ciasto dosypuje nieco pszennej maki, inaczej ciasto za bardzo sie lepi. Chleb pieke w naparowanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 200 °C a ostatnie 5 minut podkrecam do 250.
Przepis uczestniczy w akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/08/Light-Silesian-Rye-chleb-zytni-jasny.html