ßßß Cookit - przepis na Czeski chleb wiejski na zakwasie

Czeski chleb wiejski na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Jakoś nie zachwycił mnie ten chleb ale dodaje przepis na blog bo wiem, ze ma swoich zwolenników więc może i Wam podpasuje. Mi, niekoniecznie... Niby zwykły chleb na zakwasie o dość zbitym miąższu ale czegoś mu brak... przepis z bloga Moje ekspresje kulinarne .
Składniki :
3/4 szklanki ( 150 g ) zakwasu żytniego
1 i 1/4 szklanki letniej wody
1 łyżeczka suszonych drożdży
2 i 1/2 szklanki maki pszennej chlebowej
3/4 szklanki mąki żytniej jasnej ( u mnie zwykła żytnia )
1 i 1/2 łyżeczki soli
12 godzin przed pieczeniem należy zakwas wyciągnąć z lodówki i odświeżyć.
W dużej misce mieszamy wodę, sól, drożdże, mąki. Dodajemy zakwas, mieszamy. Ciasto wyrabiamy 8 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto przez 7 minut.
Wyrobione ciasto przekładamy do naoliwionej miski. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 - 2 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 bochenki ( u mnie 1 ) i pozostawiamy pod przykryciem do podrośnięcia na kolejne 1-1 1/2 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 218°C razem z blachą lub kamieniem do pieczenia chleba. Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne lub blachę z wodą ( wlewamy ok 3/4 szklanki wody ). Przed pieczeniem chleb można naciąć. Pieczemy chleb 30-40 minut aż po uderzeniu w spód wyda głuchy dźwięk.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2016/02/Czeski-chleb-wiejski-na-zakwasie.html