ßßß Cookit - przepis na Mini-torcik Mikado

Mini-torcik Mikado

nazwa

Wykonanie

Na Wyspach w weekend wszystkie Mamy świętują! Dołączam się do słodkich życzeń i proponuję wykonanie dla pociech ekspresowego mini-torciku z mleczną czekoladą, dżemem z czerwonych owoców (truskawki, maliny, wiśnie) udekorowanego paluszkami Mikado. Torcik jest mały (to tylko 15 cm średnicy), ale wysoki, z bardzo dużą ilością kremu czekoladowego. W sam raz na małą domową uroczystość, kiedy dzieci wręczą Wam laurki i niespodzianki przygotowane wcześniej w szkołach i przedszkolach :-).
Składniki na biszkopt:
3 duże jajka
100 g drobnego cukru do wypieków
75 g mąki pszennej (np. tortowej)
30 g kakao
/szklanka o pojemności 250 ml/
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i kakao wymieszać, przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę i kakao. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.
Wysoką tortownicę (7,5 cm) o średnicy 15 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Jeśli Twoja tortownica jest niższa wykonaj kołnierz z papieru do pieczenia, by ciasto nie 'uciekło' z formy podczas pieczenia. Delikatnie przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 blaty.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
Rada: Po wyjęciu biszkoptu z formy warto go odwrócić 'do góry nogami'. Biszkopt kakaowy nigdy nie jest idealnie płaski (w przeciwieństwie do biszkoptu białego), rośnie z minimalną górką, więc wyrówna się po odwróceniu biszkoptu.
Krem z mlecznej czekolady:
250 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
1,5 szklanki śmietany kremówki 36% (375 ml)
2 łyżki masła
Czekolady posiekać.
Śmietanę kremówkę i masło umieścić w małym garnuszku, podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego (jeśli będzie potrzeba, przetrzeć przez sitko). Wystudzić do temperatury pokojowej, następnie przykryć folią. Schłodzić przez całą noc w lodówce.
Po wyjęciu z lodówki ubić (końcówki miksera do ubijania piany z białek) do otrzymania gęstego kremu.
Dodatkowo:
pół szklanki (lub więcej) dżemu z czerwonych owoców
paluszki Mikado w mlecznej czekoladzie ( 3 - 4 opakowania)
słaba herbata lub kawa zbożowa wymieszana z wodą do nasączenia biszkoptu (będziemy potrzebować około 2/3 szklanki ponczu)
Wykonanie:
Pierwszy blat ułożyć na paterze, lekko nasączyć. Posmarować dżemem, wyłożyć warstwę kremu czekoladowego. Przykryć kolejnym blatem itd. aż do momentu wykorzystania wszystkich blatów. Boki i wierzch tortu wysmarować kremem, wyrównać. Z boku tortu przykleić paluszki Mikado. Udekorować świeżymi owocami.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/mini-torcik-mikado