Wykonanie

Na Wyspach w weekend wszystkie Mamy świętują! Dołączam się do słodkich życzeń i proponuję wykonanie dla pociech ekspresowego mini-torciku z
mleczną czekoladą,
dżemem z czerwonych
owoców (
truskawki,
maliny,
wiśnie) udekorowanego paluszkami Mikado. Torcik jest mały (to tylko 15 cm średnicy), ale wysoki, z bardzo dużą ilością
kremu czekoladowego. W sam raz na małą domową uroczystość, kiedy dzieci wręczą Wam laurki i niespodzianki przygotowane wcześniej w szkołach i przedszkolach :-).Składniki na
biszkopt:3 duże
jajka100 g drobnego
cukru do wypieków75 g
mąki pszennej (np. tortowej)30 g
kakao/szklanka o pojemności 250 ml/Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i
kakao wymieszać, przesiać.
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami
cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.Do masy jajecznej wsypać przesianą
mąkę i
kakao. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.Wysoką tortownicę (7,5 cm) o średnicy 15 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować
boków. Jeśli Twoja tortownica jest niższa wykonaj kołnierz z papieru do pieczenia, by ciasto nie 'uciekło' z formy podczas pieczenia. Delikatnie przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 blaty.Uwaga: boki
biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.Rada: Po wyjęciu
biszkoptu z formy warto go odwrócić 'do góry nogami'.
Biszkopt kakaowy nigdy nie jest idealnie płaski (w przeciwieństwie do
biszkoptu białego), rośnie z minimalną górką, więc wyrówna się po odwróceniu
biszkoptu.Krem z
mlecznej czekolady:250 g
mlecznej czekolady100 g
gorzkiej czekolady1,5 szklanki
śmietany kremówki 36% (375 ml)2 łyżki
masłaCzekolady posiekać.
Śmietanę kremówkę i
masło umieścić w małym garnuszku, podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu
czekoladowego (jeśli będzie potrzeba, przetrzeć przez sitko). Wystudzić do temperatury pokojowej, następnie przykryć folią. Schłodzić przez całą noc w lodówce.Po wyjęciu z lodówki ubić (końcówki miksera do ubijania piany z
białek) do otrzymania gęstego kremu.Dodatkowo:pół szklanki (lub więcej)
dżemu z czerwonych
owocówpaluszki Mikado w
mlecznej czekoladzie ( 3 - 4 opakowania)słaba
herbata lub
kawa zbożowa wymieszana z
wodą do nasączenia
biszkoptu (będziemy potrzebować około 2/3 szklanki ponczu)Wykonanie:Pierwszy blat ułożyć na paterze, lekko nasączyć. Posmarować
dżemem, wyłożyć warstwę
kremu czekoladowego. Przykryć kolejnym blatem itd. aż do momentu wykorzystania wszystkich blatów. Boki i wierzch
tortu wysmarować kremem, wyrównać. Z
boku tortu przykleić paluszki Mikado. Udekorować świeżymi
owocami.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).
