Wykonanie

Makowiec z
jabłkami zwany także 'makowcem japońskim'. Smaczny i wilgotny - a takie ciasta lubimy. Mąż nawet bardziej, choć nawet ja nie miałam powodów, by kręcić nosem ;-). To praktycznie sama masa makowa, choć można go też upiec na cienkim kruchym spodzie... Polecam!Składniki:1,5 szklanki
maku4 średniej wielkości
jabłka5
jajek150 g
suszonych daktyli (lub innych
suszonych owoców, np.
moreli,
śliwki)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
migdałów250 g
masła, w temperaturze pokojowej5 łyżek
kaszy manny5 łyżek
mąki pszennejPonadto:1 szklanka
wody (do namoczenia
maku)
Mak zalać wrzącą
wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru
wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem./Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru
wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem/.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach
maku zmielonego . Jest to spore uproszczenie, ponieważ
maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru
wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.
Masło i
cukier umieścić w misie miksera. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodawać
żółtka, po kolei, cały czas ucierając.
Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Kaszę manną,
mąkę i
proszek do pieczenia wymieszać i dodać do wcześniej utartej masy.
Daktyle pokroić w drobne plasterki lub kostkę i dodać do masy. Następnie dodać starte
jabłka, zmielony
mak, ekstrakt z
migdałów i wymieszać/zmiksować do połączenia.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą
makową.Wylać na blachę o wymiarach 30 x 20 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut. Po upieczeniu udekorować
polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa (miękka):100 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%100 g gorzkiej,
mlecznej lub
białej czekolady, posiekanej
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia
czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia, udekorować makowiec.Smacznego :-).Z przepisu Trufli3.