Wykonanie
makowiec z
jabłkamiW moim domu rodzinnym słowo makowiec rozumie się wyłącznie jako jeden, konkretny rodzaj makowca - makowiec japoński (czy też po prostu makowiec z
jabłkami). Ciasto to jest jednym z moich ulubionych. Wilgotne, słodkie w sam raz i w pełni
makowe, bez zbędnego ciasta. Przygotowanie go wymaga jednak nieco czasu (ze względu na konieczność skręcenia
maku), chyba że pójdzie się na łatwiznę i kupi zmielony
mak lub gotowa masę
makową [wybrałem to drugie].Wstępne rozeznanie wśród znajomych pozwala mi stwierdzić, że wiele osób o tym cieście nigdy nie słyszało, a szkoda, bo jest to smak warty poznania :).Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki .

Składniki:ok. 850 g gotowej masy makowej [u mnie Bakalland] lub blisko 2 szklanki
maku250 g
masła w temperaturze pokojowej7 łyżek
kaszy manny7 łyżek
mąki pszennej5
jajek (oddzielnie
żółtka i
białka)4 średnie
jabłka1 lekko czubata łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru pudru [jeśli używamy niesłodzonego
maku, należy dać całą szklankę
cukru]90 g zmielonych
płatków migdałowych + nieco całych do posypania (opcjonalnie)garść lub dwie dowolnych
suszonych owoców,
bakalii (opcjonalnie)[Jeśli nie korzystamy z gotowej masy makowej, to
mak należy zalać wrzątkiem (tak, by był przykryty), a następnie odcisnąć nadmiar
wody przed ręcznik lub szmatkę i zemleć w maszynce z drobną siatką; w przypadku
maku zmielonego, a niesparzonego także należy go sparzyć. Gotowej masy makowej nie należy zalewać wrzątkiem, bo wydłuży to znacznie czas pieczenia ciasta.]
Mąkę przesiać i wymieszać z
kaszą i
proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z
żółtkami i
cukrem na puszystą masę (w większym naczyniu, bo będziemy do tego dodawać pozostałe składniki). Do masy dodać
mąkę z
kaszą i
proszkiem do pieczenia, zmiksować.
Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i wymieszać z
makiem w osobnym naczyniu. Dodać pokrojone w kostkę
daktyle oraz zmielone
płatki migdałowe. Mieszankę dodawać stopniowo do masy
maślano-jajecznej. Miksować.
Białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie, za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki pianę do masy.Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę [u mnie o wymiarach 28 x 32 cm]. Piec przez 50-60 min. w 175ºC (do suchego patyczka! może się więc okazać, że będzie trzeba piec nieco dłużej).Makowiec wyjąć z piekarnika i wystudzić. Zimny polać lukrem i posypać
płatkami migdałowymi.
Lukier:Pół szklanki
cukru pudru wymieszać i utrzeć z łyżką wrzącej
wody.

