ßßß Cookit - przepis na makowiec japoński

makowiec japoński

nazwa

Wykonanie

makowiec z jabłkami
W moim domu rodzinnym słowo makowiec rozumie się wyłącznie jako jeden, konkretny rodzaj makowca - makowiec japoński (czy też po prostu makowiec z jabłkami). Ciasto to jest jednym z moich ulubionych. Wilgotne, słodkie w sam raz i w pełni makowe, bez zbędnego ciasta. Przygotowanie go wymaga jednak nieco czasu (ze względu na konieczność skręcenia maku), chyba że pójdzie się na łatwiznę i kupi zmielony mak lub gotowa masę makową [wybrałem to drugie].
Wstępne rozeznanie wśród znajomych pozwala mi stwierdzić, że wiele osób o tym cieście nigdy nie słyszało, a szkoda, bo jest to smak warty poznania :).
Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki .
Składniki:
ok. 850 g gotowej masy makowej [u mnie Bakalland] lub blisko 2 szklanki maku
250 g masła w temperaturze pokojowej
7 łyżek kaszy manny
7 łyżek mąki pszennej
5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
4 średnie jabłka
1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru [jeśli używamy niesłodzonego maku, należy dać całą szklankę cukru]
90 g zmielonych płatków migdałowych + nieco całych do posypania (opcjonalnie)
garść lub dwie dowolnych suszonych owoców, bakalii (opcjonalnie)
[Jeśli nie korzystamy z gotowej masy makowej, to mak należy zalać wrzątkiem (tak, by był przykryty), a następnie odcisnąć nadmiar wody przed ręcznik lub szmatkę i zemleć w maszynce z drobną siatką; w przypadku maku zmielonego, a niesparzonego także należy go sparzyć. Gotowej masy makowej nie należy zalewać wrzątkiem, bo wydłuży to znacznie czas pieczenia ciasta.]
Mąkę przesiać i wymieszać z kaszą i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę (w większym naczyniu, bo będziemy do tego dodawać pozostałe składniki). Do masy dodać mąkę z kaszą i proszkiem do pieczenia, zmiksować.
Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i wymieszać z makiem w osobnym naczyniu. Dodać pokrojone w kostkę daktyle oraz zmielone płatki migdałowe. Mieszankę dodawać stopniowo do masy maślano-jajecznej. Miksować.
Białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie, za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki pianę do masy.
Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę [u mnie o wymiarach 28 x 32 cm]. Piec przez 50-60 min. w 175ºC (do suchego patyczka! może się więc okazać, że będzie trzeba piec nieco dłużej).
Makowiec wyjąć z piekarnika i wystudzić. Zimny polać lukrem i posypać płatkami migdałowymi.
Lukier:
Pół szklanki cukru pudru wymieszać i utrzeć z łyżką wrzącej wody.
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2015/01/makowiec-japonski.html