Wykonanie

Słodkie wielkanocne kurczaczki, lizakowe ciasto na patyczkach. Przepięknie wyglądają na świątecznym
stole a dzieci sięgają po nie jako pierwsze :). Do lizaków, podobnie jak do bajaderek można wykorzystać dowolne ciasto babkowe lub ucierane, choć na samym końcu notki podałam Wam przepis, który możecie wykorzystać. Polecam dekorowanie razem z dziećmi. Czasu zajmie to zapewne więcej, ale ile przy tym radości :-).Składniki na około 20 sztuk
cake popsów:400 g suchego ciasta, pokruszonego (jasne ciasto babkowe, przepis poniżej)120 g
serka mascarpone70 g
białej czekolady, roztopionej400 g żółtych candy
melts *, do obtoczenia3 łyżki
tłuszczu roślinnego typu
Planta lub
oleju (tylko przy użyciu candy
melts firmy Wilton*)kolorowe posypki,
groszki itp.Przygotować krem:
mascarpone wymieszać z roztopioną
białą czekoladą.Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z kremem, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce.Wyjąć, odmierzając równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki do
lodów, uformować kulki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by nie przykleiły się do blachy) i schłodzić w zamrażarce przez kolejne 15 minut.Żółte candy
melts roztopić z 3 łyżkami
tłuszczu roślinnego lub
oleju w kąpieli
wodnej. Przygotować patyczki. Kulki wyjąć z zamrażarki.Końcówkę patyczka zanurzyć w candy
melts i natychmiast wetknąć w środek kulki, dochodząc mniej więcej do jej połowy. Poukładać
cake pops na blaszce patyczkami do góry i znów schłodzić przez około 15 minut.

Po tym czasie, jeśli polewa przestygnie, roztopić ją ponownie. Wyjąć
cake pops z zamrażarki, zanurzać w roztopionej polewie, czekając, aż skapie jej nadmiar. Udekorować jak kurczaczki - zanim polewa zastygnie umocować łapki. Po zastygnięciu dorobić noski i oczka (wykonałam je z lukru królewskiego).Wbić patyczkami w styropian, kartonik lub poukładać 'do góry nogami' na papierze do pieczenia.Przechowywać w lodówce, choć długo wytrzymują w temperaturze pokojowej.Składniki na przykładowe jasne ciasto do
cake pops:1 szklanka
mąki pszennej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia110 g
masła, w temperaturze pokojowejpół szklanki drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1/4 szklanki
mlekaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt i zmiksować.Do masy
maślano - jajecznej dodać
mąkę z proszkiem,
mleko, wymieszać na małych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników, nie dłużej.Dowolną małą keksówkę wysmarować
masłem, oprószyć
mąką. Przełożyć ciasto.Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub krócej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. pokruszyć.Z powyższego przepisu otrzymamy około 460 g jasnych okruszków do przygotowania
ciasteczkowych lizaków.* Candy
melts (np. firmy Wilton, Merckens) to polewa podobna w konsystencji do
czekolady, w postaci kolorowych, dużych
groszków. Najlepiej roztapiać je w plastikowej miseczce w mikrofali, podgrzewając na niedużej mocy, po 30 sekund, za każdym razem mieszając. Candy
melts firmy Wilton są zbyt gęste do obtaczania
cake popsów, więc dla otrzymania odpowiedniej konsystencji polewy należy dodać 1 łyżkę
tłuszczu roślinnego typu
Planta lub
oleju na około 130 g candy
melts. Zamiast kolorowej
polewy czekoladowej, można lizaki obtaczać w białej
czekoladzie zabarwionej barwnikami do
czekolady.Smacznego :-).


Inspiracja - bakerella.com