Wykonanie

Przesłodkie świąteczne
cake popsy w postaci grubaśnych bałwanków :-). Moje dziewczyny je kochają więc tak naprawdę nie mam wymówki, by ich nie robić.. tym bardziej, że sprawiają niesamowitą radochę podczas przygotowywania! Potrzebujecie patyczki do lizaków,
białą czekoladę lub tzw. candy
melts, odrobinę barwników i okruszki z ciasta... Doskonała zabawa gwarantowana :-).Składniki na około 20 sztuk
cake popsów:400 g suchego ciasta, pokruszonego (jasne ciasto babkowe, przepis poniżej)120 g
serka mascarpone70 g
białej czekolady, roztopionej400 g białych candy
melts *, do obtoczeniakilka kostek
gorzkiej czekolady, roztopionej3 łyżki
tłuszczu roślinnego typu
Planta lub
oleju (tylko przy użyciu candy
melts firmy Wilton*)barwnik w żelu (oczy, nosek, uśmiech) i barwnik w pudrze (policzki)Przygotować krem:
mascarpone wymieszać z roztopioną
białą czekoladą.Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z kremem, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce.Wyjąć, odmierzając równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki do
lodów, następnie uformować w dłoniach kulki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by nie przykleiły się do blachy) i schłodzić w zamrażarce przez kolejne 15 minut.Końcówkę patyczka do lizaków zanurzyć w roztopionej gorzkiej
czekoladzie i natychmiast wetknąć w środek kulki, dochodząc mniej więcej do jej połowy. Poukładać
cake pops na blaszce patyczkami do góry i znów schłodzić przez około 15 minut.Białe candy
melts roztopić z 3 łyżkami
tłuszczu roślinnego lub
oleju w kąpieli
wodnej. Przygotować patyczki.Wyjąć
cake pops z zamrażarki, zanurzać w roztopionej polewie, czekając, aż skapie jej nadmiar. Układać na blaszce wyłożonej folią aluminiową i poczekać do zastygnięcia polewy.Udekorować - przypudrować policzki barwnikiem w pudrze; oczy, noski, uśmiech namalować przy pomocy patyczka do szaszłyków maczanego w barwnikach żelowych (uwaga - nakładać cienką warstwę barwnika).Przechowywać w lodówce, choć do kilku godzin wytrzymują w temperaturze pokojowej.Składniki na przykładowe jasne ciasto do
cake pops:1 szklanka
mąki pszennej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia110 g
masła, w temperaturze pokojowejpół szklanki drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1/4 szklanki
mlekaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt i zmiksować.Do masy
maślano - jajecznej dodać
mąkę z proszkiem,
mleko, wymieszać na małych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników, nie dłużej.Dowolną małą keksówkę wysmarować
masłem, oprószyć
mąką. Przełożyć ciasto.Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub krócej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. pokruszyć.Z powyższego przepisu otrzymamy około 460 g jasnych okruszków do przygotowania
ciasteczkowych lizaków.* Candy
melts (np. firmy Wilton, Merckens) to polewa podobna w konsystencji do
czekolady, w postaci kolorowych, dużych
groszków. Najlepiej roztapiać je w plastikowej miseczce w mikrofali, podgrzewając na niedużej mocy, po 30 sekund, za każdym razem mieszając. Candy
melts firmy Wilton są zbyt gęste do obtaczania
cake popsów, więc dla otrzymania odpowiedniej konsystencji polewy należy dodać 1 łyżkę
tłuszczu roślinnego typu
Planta lub
oleju na około 130 g candy
melts.Smacznego :-).


Źródło inspiracji .