Wykonanie

Lekki tort
kawowy, wręcz chciałoby się powiedzieć - w klimacie letnim. Na leciutkim
orzechowym spodzie
biszkoptowym. Z kremem
kawowym na bazie
śmietanki i
białej czekolady. Osłodzony
malinami. Tort nie jest przesłodzony, raczej mało słodki, więc jest bardzo w moim stylu. Deser ten będzie doskonałym uwieńczeniem każdego przyjęcia, a plusem jest fakt, że należy go przygotować dzień wcześniej, by zdążył się 'przegryźć'. Do
tortu, po daniu głównym, można przygotować więcej
sosu malinowego i podać go np. z
lodami lub naleśnikami.. Bardzo polecam!
Sos malinowy i masę do kremu
kawowego należy przygotować dzień/wieczór przed pieczeniem
tortu.Składniki na
sos malinowy:1 szklanka świeżych lub mrożonych
malin1 szklanka
dżemu malinowegoMaliny mrożone wcześniej odmrozić i odsączyć z soku na papierowym ręczniczku kuchennym. Przetrzeć je przez sitko razem z
dżemem, usunąć pesteczki. Odstawić.*Składniki na krem
kawowy z
białej czekolady:600 ml
śmietany kremówki 36%260 g
białej czekolady, dobrej jakości3 łyżki i 1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnejCzekoladę posiekać na drobne kawałki.Kremówkę przelać do garnuszka, dodać
czekoladę,
kawę, postawić na palnik i podgrzewać, aż
czekolada i
kawa się rozpuści i powstanie gładka masa. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, ostudzić. Włożyć do lodówki na całą noc (12 h).Przed samym wykonaniem
tortu powyższą masę wyjąć z lodówki, przelać do misy miksera i ubić do momentu powstania gęstego kremu (jak
bitą śmietanę, przystawką do ubijania
białek), uważając by nie ubijać zbyt długo, by masa się nie zwarzyła .Gotowy krem przechowywać cały czas w lodówce.Składniki na 3 blaty
biszkoptowo -
orzechowe:1 szklanka
orzechów laskowych, podprażonych, obranych1 szklanka
mąki pszennej, przesianej1 i 1/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej1/4 łyżeczki
soli6 dużych
jajek,
białka i
żółtka osobno1/4 szklanki
wody1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie malaksera umieścić
orzechy,
mąkę, 1/4 szklanki
cukru,
kawę i
sól. Zmiksować do momentu, aż
orzechy będą całkowicie zmielone.**W misie miksera utrzeć
żółtka z 1/2 szklanki
cukru na gęstą, jasną masę (przystawką do ubijania
białek na sztywno). Dodać 1/4 szklanki
wody (zimnej) i ekstrakt z
wanilii. Zmiksować. Dodać
mąkę z
orzechami, wymieszać.W osobnym naczyniu ubić na sztywno
białka. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać pozostały
cukier (1/2 szklanki), miksując.Ubite
białka dodawać do masy z
żółtkami, stopniowo, wymieszać szpatułką.3 okrągłe formy o średnicy 23 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Pomiędzy nie równo rozdzielić masę
biszkoptowo -
orzechową. Wyrównać.Piec w temperaturze 175ºC przez około 18 - 22 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić (mogą delikatnie opaść), uwolnić z formy.Wykonanie:Na paterze położyć pierwszy z blatów
biszkoptowych, posmarować go 1/3 szklanki
sosu malinowego, poczekać 20 minut, wyłożyć 3/4 szklanki kremu
kawowego, wyrównać. Na wierzch położyć drugi blat ciasta, posmarować
sosem malinowym, odczekać 20 minut i wyłożyć kolejne 3/4 szklanki kremu
kawowego. Przykryć ostatnim blatem ciasta. Wierzch i
boku ozdobić pozostałym kremem. Dowolnie udekorować.* dodatkowo można zredukować ilość sosu gotując go przez kilka minut (bez pokrywki), ja tak zrobiłam, ponieważ wydawał mi się zbyt rzadki; z braku
malin można zamiast tej warstwy wykorzystać 2/3 szklanki
dżemu malinowego bezpestkowego (lub przetartego przez sitko)** jeśli nie posiadacie malaksera można dodać już zmielonych
orzechów laskowych i wymieszać z podanymi składnikami;Smacznego :)


Zmodyfikowany przepis z Bon Appétit 'Desserts' Barbary Fairchild.