Wykonanie
sos malinowy100 g
malin mrożonych1 słoiczek
dżemu malinowegokrem
kawowy600 ml
śmietany kremówki 36%3 tabliczki
białej czekolady4 łyżki
kawy rozpuszczalnejbiszkopt orzechowy250 g
orzechów laskowych1 szklanka
mąki pszennej1 i 1/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej1/4 łyżeczki
soli6 dużych
jajek50 ml
wody1 łyżeczka ekstraktu
waniliiPrzygotowujemy mus malinowy.
Maliny odmrażamy i odsączamy z soku. Podsmażamy je chwilę na suchej patelni. Gdy nieco przestygną łączymy je z
dżemem malinowym i przecieramy przez sitko w celu usunięcia pestek.Mus odkładamy do lodówki, aż do momentu składania
tortu.Przygotowujemy krem
kawowy.
Śmietankę przelewamy do garnka. Dodajemy posiekaną
białą czekoladę i
kawę rozpuszczalną. Garnek ustawiamy na delikatnym ogniu i podgrzewamy, aż do momentu, gdy
czekolada i
kawa się rozpuszczą. Masę zdejmujemy z ognia i przykrywamy folią aluminiową. Odstawiamy ją w chłodne miejsce na około 12 godzin (najlepiej na całą noc do lodówki). Następnego dnia (ja to robiłam o 6 rano w niedzielę, czyli 4 godziny przed Chrztem ;-)), tuż przed wykonaniem
tortu, kremówkę ubijamy do momentu powstania sztywnego kremu (trwa to mniej więcej tyle, ile ubijanie
bitej śmietany).Pieczemy
biszkopty.
Orzechy laskowe wysypujemy na blaszkę z piekarnika i prażymy ok. 5-10 minut przy 180*C (cały czas je kontrolując). Usuwamy skórkę. Następnie umieszczamy je w misie malaksera. Dodajemy
mąkę, 1/4 szklanki
cukru,
kawę i
sól. Miksujemy wszystko do momentu, aż
orzechy będą całkowicie zmielone.W dużej misce ucieramy (można wykorzystać mikser)
żółtka z 1/2 szklanki
cukru na gęstą, jasną masę. Dodajemy 50 ml zimnej
wody i ekstrakt z
wanilii. Miksujemy. Dodajemy
mąkę z
orzechami i mieszamy ciasto energicznie. W drugim garnku ubijamy na sztywną pianę
białka z 1/2 szklanki
cukru. Ubite
białka dodajemy stopniowo do masy orzechowej.Foremkę (o średnicy 23 cm) smarujemy
masłem i wykładamy pergaminem (samo dno). Przelewamy do niej 1/3 ciasta.Pieczemy pierwszy blat (w temperaturze 175*C przez około 18 - 22 minuty, do tzw. suchego patyczka). Wyjmujemy ciasto z piekarnika, studzimy (może delikatnie opaść) i uwalniamy je z formy. Potrzebujemy 3 blaty, więc pieczemy jeszcze 2
biszkopty (można od razu wylać całą masę i po upieczeniu podzielić ją na trzy części).Składamy tort.Pierwszy spód układamy na paterze i smarujemy go 1/3 gęstego
sosu malinowego. Czekamy 10 minut i wykładamy 3/4 szklanki kremu
kawowego. Następnie układamy kolejny spód z którym postępujemy tak samo jak z poprzednim. Wierzch i boki
tortu pokrywamy kremem
kawowym. Dekorujemy ciacho wedle uznania.







