Wykonanie
Tort kosz kwiatów zrobiony na 76 urodziny mojej babci. Krem
kawowo-
orzechowy na
orzechowych biszkoptach. Moja kolejna zabawa z masą plastyczną. Tort był robiony w marcu ale zdjęcie się gdzieś zawieruszyło i znalazłam je dopiero dzisiaj robiąc komputerowe porządki;)
Biszkopt*3
jajka100 ml
mąki pszennej100 ml drobnego
cukru do wypieków100 ml
orzechów zmielonych bądź mocno pokrojonych25 ml zimnej
wodypół łyżeczki ekstraktu
waniliowegołyżka
cappuccinoszczypta
soli* z podanych składników należy upiec trzy
biszkopty, można też potroić ilość składników i upiec jeden duży
biszkopt, który należy wystudzić i przekroić na 3 blaty.Wykonanie:
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy przesianą
mąkę,
kawę, ekstrakt
waniliowy,
wodę i dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno pianę ze szczyptą
soli. Gotową pianę delikatnie przekładamy do masy i mieszamy. Na sam koniec dodajemy
orzechy i całość delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, samo dno i pieczemy około 18-20 minut w temperaturze 175 stopni bądź do suchego patyczka.Krem
orzechowo-
kawowy:500 ml
śmietany kremówki 36%2 opakowania
serka mascarpone każdy po 250 gram4 kieliszki
wódki orzechówki200 gram posiekanych
orzechów włoskich6 łyżek
kawy cappuccino orzechowej6 łyżek
cukru pudru3 łyżeczki
żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej
wodyWykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej
wody, dokładnie mieszamy aby nie pozostało grudek, studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy
cukier i nadal ubijamy. Do gotowej kremówki dodajemy
serek mascarpone i mieszamy. Następnie dodajemy
kawę,
orzechy i
wódkę, mieszamy do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy wystudzoną
żelatynę. Masę odstawiamy na godzinę do lodówki, po tym czasie możemy przekładać tort.Do naponczowania
tortu użyłam
wódki orzechowej.