ßßß
Biszkopt*3 jajka100 ml mąki pszennej100 ml drobnego cukru do wypieków100 ml orzechów zmielonych bądź mocno pokrojonych25 ml zimnej wodypół łyżeczki ekstraktu waniliowegołyżka cappuccinoszczypta soli* z podanych składników należy upiec trzy biszkopty, można też potroić ilość składników i upiec jeden duży biszkopt, który należy wystudzić i przekroić na 3 blaty.Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy przesianą mąkę, kawę, ekstrakt waniliowy, wodę i dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno pianę ze szczyptą soli. Gotową pianę delikatnie przekładamy do masy i mieszamy. Na sam koniec dodajemy orzechy i całość delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, samo dno i pieczemy około 18-20 minut w temperaturze 175 stopni bądź do suchego patyczka.Krem orzechowo-kawowy:500 ml śmietany kremówki 36%2 opakowania serka mascarpone każdy po 250 gram4 kieliszki wódki orzechówki200 gram posiekanych orzechów włoskich6 łyżek kawy cappuccino orzechowej6 łyżek cukru pudru3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wodyWykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody, dokładnie mieszamy aby nie pozostało grudek, studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i nadal ubijamy. Do gotowej kremówki dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Następnie dodajemy kawę, orzechy i wódkę, mieszamy do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy wystudzoną żelatynę. Masę odstawiamy na godzinę do lodówki, po tym czasie możemy przekładać tort.Do naponczowania tortu użyłam wódki orzechowej.