Wykonanie
Masz ochotę na małą podróż do czasów dzieciństwa? Zabiorą Cię w nią… ptysie! Lekkie jak chmurka ciasto wypełnione pysznym, aksamitnym kremem w wersji czekoladowej. Na samą myśl o nim cieknie Ci ślinka? Nie zwlekaj dłużej! Niech
kubki smakowe przeżyją prawdziwą rozkosz, która płynie z konsumpcji tego deseru. Sprawdź!Ten przepis to pułapka. Już nigdy więcej nie zjesz innych ptysiów niż te domowej roboty. A co więcej, nie poprzestaniesz na jednym! Pochłoniesz je szybciej niż trwało ich przygotowywanie. Jednak gwarantujemy, że niczego nie będziesz żałować – w końcu tak pysznemu deserowi trudno odmówić.Jak zrobić ptysie z kremem czekoladowym?Z przepisu wyjdzie Ci około 20 ptysiów – w sam raz do popołudniowej
kawy z przyjaciółmi.Składniki na ciasto:110 ml
wody,110 ml
mleka,95 g
masła,czubata łyżeczka
cukru,szczypta
soli,120 g
mąki pszennej,4 duże
jajka.Do rondla wlej
wodę,
mleko i dodaj
masło,
cukier oraz
sól. Podgrzej do wrzenia i gotuj przez około 2 minuty. Po tym czasie zdejmij garnek z palnika, wsyp
mąkę i wymieszaj.Ponownie podgrzej składniki i cały czas mieszaj. Gdy ciasto zacznie delikatnie lśnić i odchodzić od ścianek garnka, oznacza to, że jest gotowe.Przełóż masę do miski i zostaw na około 10 minut, aby przestygła. Dodaj do niej połowę
jajek i zmiksuj. Kolejne
jajka dodawaj powoli, a za każdym razem sprawdzaj, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję – gdy rozciągniesz je,
między palcami powinien powstać szpic, który od razu opada.W następnej kolejności sięgnij po rękaw cukierniczy i napełnij go przygotowanym
ciastem. Ptysie o średnicy około 4-5 cm wyciskaj na blachę wyłożoną papierem pieczeniowym.Piecz tak przygotowane ptysie przez 10 minut w 210°C. Następnie obniż temperaturę do 175°C na kolejne 15 minut. Gdy ptysie się zarumienią, będzie to znaczyło, że są gotowe. Nie należy wyciągać ich zbyt szybko, aby nie opadły. Najlepiej pozostawić je w ciepłym piekarniku na około 5-7 minut. Następnie trzeba je wystudzić i przekroić na pół.Jak zrobić
krem czekoladowy do ptysiów?
Krem czekoladowy to
serce ptysiów. Zadbaj o idealne zrównoważenie smaków i konsystencji, aby uzyskać efekt jak z dzieciństwa.Składniki:200 ml
śmietanki kremówki 30%,300 g
czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,10
żółtek,60 g drobnego
cukru,400 g
mleczka kokosowego,2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego.Wszystkie
czekolady pokrój na drobne kawałki. W naczyniu utrzyj
żółtka z
cukrem na jasną masę, tzw. kogel-
mogel. Zagotuj
mleczko kokosowe. Następnie zmiksuj je, a w trakcie tego procesu powoli wlewaj jajeczną masę. Po chwili ponownie przełóż zawartość naczynia do garnka i podgrzej na małym ogniu. Cały czas mieszaj, do chwili, aż krem będzie miał temperaturę ok. 82°C.Do gorącej masy dodaj
czekoladę w kilku partiach, aby zdążyła się całkowicie rozpuścić. Wlej ekstrakt i mieszaj, aż uzyskasz gładki, jednolity krem. Następnie przykryj go folią spożywczą i pozostaw do wystygnięcia.W osobnym naczyniu ubij
śmietanę kremówkę. Dodaj ją do wystudzonej masy. Tak przygotowany krem jest gotowy do napełniania ptysi.Krem przełóż do rękawa cukierniczego i napełnij
spody ptysiów.
Potem przykryj je górną częścią ciasta i oprósz
cukrem pudrem. Deser najlepiej smakuje podawany od razu po przygotowaniu.Uwaga! Przechowuj go w lodówce.Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/ptysie-z-kremem-
czekoladowym-i-lepiacym-karmelem-pomaranczowym/