ßßß
Gofry, na które dość długo się czaiłam ;-). Wydawało mi się, że gofry z dodatkiem kwaśnego składnika wyjdą mocno chrupiące i pyszne. Nie myliłam się! Podałam klasycznie, z bitą śmietaną i jagodami (ekhm.. borówką amerykańską ;-). W oryginalnym przepisie dokonałam kilku znaczących zmian, co pozwoliło na zmniejszenie ilości spulchniaczy, ponadto zamiast kwaśnej śmietany użyłam maślanki, dodałam mąkę (skrobię) ziemniaczaną dla osiągnięcia dodatkowej chrupkości. Ciasto może się wydawać bardziej gęste niż tradycyjne gofrowe. Polecam!Składniki:3/4 szklanki mąki pszennej + 2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanejpół łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia2 jajka, białka i żółtka oddzielnie3/4 szklanki maślanki lub kefiru1/4 szklanki mleka50 g masła, roztopionego i przestudzonego2 łyżki drobnego cukru do wypiekówszczypta soli1 łyżeczka ekstraktu z waniliiDo podania:300 ml śmietany kremówka 30%, schłodzonej (lub więcej)jagody, świeże lub z syropucukier puderDo naczynia wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną, sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia, żółtka, maślankę, mleko, masło, cukier, sól, ekstrakt z wanilii. Zmiksować blenderem do otrzymania bardzo gładkiej masy.W misie miksera ubić białka, do otrzymania sztywnej piany. Pianę dodać do zmiksowanego ciasta, bardzo delikatnie wymieszać, by piana nie opadła (jeśli opadnie, zniszczą się pęcherzyki powietrza i gofry nie urosną).Piec około 3 - 4 minut w rozgrzanej gofrownicy. Wystudzić na kratce.Śmietanę kremówkę ubić z cukrem do gęstości. Wyłożyć na wystudzone gofry, na wierzch wysypać jagody, oprószyć cukrem pudrem.Smacznego :-).
Źródło inspiracji - The Sugar Hit