Wykonanie

Gofry, na które dość długo się czaiłam ;-). Wydawało mi się, że gofry z dodatkiem kwaśnego składnika wyjdą mocno chrupiące i pyszne. Nie myliłam się! Podałam klasycznie, z
bitą śmietaną i
jagodami (ekhm..
borówką amerykańską ;-). W oryginalnym przepisie dokonałam kilku znaczących zmian, co pozwoliło na zmniejszenie ilości spulchniaczy, ponadto zamiast kwaśnej
śmietany użyłam
maślanki, dodałam
mąkę (
skrobię) ziemniaczaną dla osiągnięcia dodatkowej chrupkości. Ciasto może się wydawać bardziej gęste niż tradycyjne gofrowe. Polecam!Składniki:3/4 szklanki
mąki pszennej + 2 lekko czubate łyżki
mąki ziemniaczanejpół łyżeczki
sody oczyszczonej lub
proszku do pieczenia2
jajka,
białka i
żółtka oddzielnie3/4 szklanki
maślanki lub
kefiru1/4 szklanki
mleka50 g
masła, roztopionego i przestudzonego2 łyżki drobnego
cukru do wypiekówszczypta
soli1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiDo podania:300 ml
śmietany kremówka 30%, schłodzonej (lub więcej)
jagody, świeże lub z
syropucukier puderDo naczynia wsypać
mąkę pszenną, ziemniaczaną,
sodę oczyszczoną lub
proszek do pieczenia,
żółtka,
maślankę,
mleko,
masło,
cukier,
sól, ekstrakt z
wanilii. Zmiksować blenderem do otrzymania bardzo gładkiej masy.W misie miksera ubić
białka, do otrzymania sztywnej piany. Pianę dodać do zmiksowanego ciasta, bardzo delikatnie wymieszać, by piana nie opadła (jeśli opadnie, zniszczą się pęcherzyki powietrza i gofry nie urosną).Piec około 3 - 4 minut w rozgrzanej gofrownicy. Wystudzić na kratce.
Śmietanę kremówkę ubić z
cukrem do gęstości. Wyłożyć na wystudzone gofry, na wierzch wysypać
jagody, oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :-).


Źródło inspiracji - The Sugar Hit