Wykonanie
Najlepsze gofry jakie robiłam. Dla mnie - po prostu idealne! Tak jak pokochałam wypieki na
maślance, tak samo i gofry z
maślanką podbiły moje
serce - dzięki niej są lekkie, wspaniale chrupiące i w ogóle przepyszne! A do tego w łatwy sposób można uzyskać również ich zdrowszą wersję, która jest równie pyszna jak oryginał :) Robi się je błyskawicznie, są banalnie proste i stanowią idealny szybki deser lub przekąskę dla niespodziewanych gości.

SKŁADNIKI: (na 8 sztuk)2 łyżki
mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem)2
jajka3/4 szkl
maślanki (ewentualnie
kefiru)1/4 szkl
mleka50 g
masła2 łyżki
cukru (w zdrowszej wersji - trzcinowy)1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego* może być zwykła pszenna, orkiszowa (typ 650 - u mnie taka z Lidla firmy Melvit z napisem "Do wypieku domowego
chleba") lub 1/2 szkl
mąki pełnoziarnistej i 1/4 szkl
mąki białej - wszystkie te wersje osobiście wypróbowałam i każda się super sprawdza :)1.
Białka oddzielić od
żółtek.
Masło roztopić.2. Wymieszać ze sobą mokre składniki:
żółtka,
maślankę,
mleko,
masło i ekstrakt
waniliowy (trzepaczką ręczną lub mikserem). Osobno wymieszać składniki suche: obie
mąki,
cukier,
proszek do pieczenia oraz
sól i dodać je do mokrych, wymieszać trzepaczką ręczną, zmiksować lub zblendować.3.
Białka ubić na sztywno, wmieszać delikatnie łyżką do ciasta.4. Rozgrzać gofrownicę (najlepszy efekt będzie przy gofrownicy minimum 1000 W, przed wylaniem pierwszej porcji płytki można leciutkoo natłuścić
olejem - pędzelkiem lub spryskiwaczem), nakładać łyżką wazową ciasto (nie za grubo, wtedy gofry będą bardziej chrupiące) i piec ok 2-3 minuty (u mnie na połowie mocy, przy większej za szybko się rumieniły).Po upieczeniu odparować przez 20-30 sekund w pionie - ja opieram 2 gofry o siebie w "wieżyczkę" - dzięki temu tak szybko nie miękną.


Inspiracja: Moje Wypieki