Wykonanie

Tak, wiem, to może brzmieć dziwnie ;-). Ale uwierzcie mi, połączenie kremu i
dyniowego puree jest przepyszne. Pod warunkiem oczywiście, że lubimy
dynię :-). To nie tylko
dynia, która nadaje deserowi smaku i aromatu. To
przyprawy:
cynamon,
imbir, dodatkowo
kawa i
likier migdałowy, podpieczone
orzechy pekan. To jest mus (!) tegorocznej jesieni :-).Składniki na 6 pucharków:500 g
serka mascarpone200 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%400 g puree z dyni*4 - 5 łyżek
cukru pudru (lub więcej, do smaku)2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
imbiruszczypta
gałki muszkatołowej150 g podłużnych
biszkoptówniepełne pół szklanki świeżo zaparzonej mocnej
kawy wymieszanej z
Amaretto (lub z
rumem,
brandy)Dodatkowo:200 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%1 łyżeczka
cukru pudrugarść podpieczonych
orzechów pekan
cynamon, do oprószenia
Serek mascarpone,
śmietana kremówka i puree z dyni powinny być schłodzone (przynajmniej 12 godzin wcześniej w lodówce).W misie miksera umieścić
serek mascarpone,
śmietanę kremówkę i
cukier. Ubić do momentu otrzymania gęstego kremu. Pod koniec miksowania dodać puree z dyni,
przyprawy, dalej ubijając do połączenia. Skosztować kremu - jeśli zachodzi konieczność można dosłodzić lub dodać więcej przypraw.Przygotować 6 pucharków.
Biszkopty przełamać (w razie potrzeby), zanurzać w ciepłej
kawie do ich nasączenia i układać na dnie pucharków. Przykrywać je częścią kremu
dyniowego. Następnie ułożyć kolejną warstwę
biszkoptów nasączonych w
kawie i
likierze, przykryć kremem.Dodatkową schłodzoną kremówkę ubić z
cukrem pudrem do otrzymania
bitej śmietany. Wyłożyć na wierzch gotowych pucharków. Obsypać orzeszkami, oprószyć
cynamonem. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree
dyniowe . To proste!Smacznego :-).

