ßßß
Tak, wiem, to może brzmieć dziwnie ;-). Ale uwierzcie mi, połączenie kremu i dyniowego puree jest przepyszne. Pod warunkiem oczywiście, że lubimy dynię :-). To nie tylko dynia, która nadaje deserowi smaku i aromatu. To przyprawy: cynamon, imbir, dodatkowo kawa i likier migdałowy, podpieczone orzechy pekan. To jest mus (!) tegorocznej jesieni :-).Składniki na 6 pucharków:500 g serka mascarpone200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%400 g puree z dyni*4 - 5 łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku)2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki imbiruszczypta gałki muszkatołowej150 g podłużnych biszkoptówniepełne pół szklanki świeżo zaparzonej mocnej kawy wymieszanej z Amaretto (lub z rumem, brandy)Dodatkowo:200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%1 łyżeczka cukru pudrugarść podpieczonych orzechów pekancynamon, do oprószeniaSerek mascarpone, śmietana kremówka i puree z dyni powinny być schłodzone (przynajmniej 12 godzin wcześniej w lodówce).W misie miksera umieścić serek mascarpone, śmietanę kremówkę i cukier. Ubić do momentu otrzymania gęstego kremu. Pod koniec miksowania dodać puree z dyni, przyprawy, dalej ubijając do połączenia. Skosztować kremu - jeśli zachodzi konieczność można dosłodzić lub dodać więcej przypraw.Przygotować 6 pucharków.Biszkopty przełamać (w razie potrzeby), zanurzać w ciepłej kawie do ich nasączenia i układać na dnie pucharków. Przykrywać je częścią kremu dyniowego. Następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów nasączonych w kawie i likierze, przykryć kremem.Dodatkową schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem do otrzymania bitej śmietany. Wyłożyć na wierzch gotowych pucharków. Obsypać orzeszkami, oprószyć cynamonem. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree dyniowe . To proste!Smacznego :-).
