ßßß Cookit - przepis na Dyniowe tiramisu

Dyniowe tiramisu

nazwa

Wykonanie

Tak, wiem, to może brzmieć dziwnie ;-). Ale uwierzcie mi, połączenie kremu i dyniowego puree jest przepyszne. Pod warunkiem oczywiście, że lubimy dynię :-). To nie tylko dynia, która nadaje deserowi smaku i aromatu. To przyprawy: cynamon, imbir, dodatkowo kawa i likier migdałowy, podpieczone orzechy pekan. To jest mus (!) tegorocznej jesieni :-).
Składniki na 6 pucharków:
500 g serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
400 g puree z dyni*
4 - 5 łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku)
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
150 g podłużnych biszkoptów
niepełne pół szklanki świeżo zaparzonej mocnej kawy wymieszanej z Amaretto (lub z rumem, brandy)
Dodatkowo:
200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
1 łyżeczka cukru pudru
garść podpieczonych orzechów pekan
cynamon, do oprószenia
Serek mascarpone, śmietana kremówka i puree z dyni powinny być schłodzone (przynajmniej 12 godzin wcześniej w lodówce).
W misie miksera umieścić serek mascarpone, śmietanę kremówkę i cukier. Ubić do momentu otrzymania gęstego kremu. Pod koniec miksowania dodać puree z dyni, przyprawy, dalej ubijając do połączenia. Skosztować kremu - jeśli zachodzi konieczność można dosłodzić lub dodać więcej przypraw.
Przygotować 6 pucharków.
Biszkopty przełamać (w razie potrzeby), zanurzać w ciepłej kawie do ich nasączenia i układać na dnie pucharków. Przykrywać je częścią kremu dyniowego. Następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów nasączonych w kawie i likierze, przykryć kremem.
Dodatkową schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem do otrzymania bitej śmietany. Wyłożyć na wierzch gotowych pucharków. Obsypać orzeszkami, oprószyć cynamonem. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree dyniowe . To proste!
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/dyniowe-tiramisu