Składniki:*na krem- 500g serka mascarpone- 250ml śmietany 30%- 5 łyżek cukru- 2 łyżeczki cynamony- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej- 1/2 łyżeczki imbiru- 3/4 szklanki puree z dyni****do nasączenia- 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy- ok. 250ml likieru amaretto lub orzechowego- 3/4 szklanki wody*dodatkowo- ok. 300g podłużnych biszkoptów do tiramisu- cynamon do posypaniaSposób przygotowania:1. Serekmascarpone miksujemy kilka minut z cukrem, przyprawami oraz z dyniowym puree, aż masa zgęstnieje. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z wcześniej przygotowanym serkiemdyniowym.2. W misce mieszamy wszystkie składniki potrzebne do nasączenia. W tak przygotowanym płynie moczymy przez chwilkę biszkopty. W formie o wymiarach ok. 25x25cm układamy pierwszą warstwę nasączonych biszkoptów, następnie smarujemy połową dyniowego kremu, kładziemy drugą warstwę nasączonych biszkoptów i smarujemy pozostałym kremem.3. Gotowe tiramisu posypujemy cynamonem, wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.***Dyniowe puree najlepiej przygotować poprzez upieczenie dyni w piekarniku, a gdy zmięknie zmiksowanie jej na gładko.Inspiracja:malacukierenka