Wykonanie
Kiedy tylko zobaczyłam to boskie tiramisu u Doroty wiedziałam, że
będę musiała takie zrobić. Przepadam za tiramisu, na samą myśl o tym deserze cieknie mi ślinka. We Włoszech się nim zajadałam - nasz hotelowy kucharz przygotowywał naprawdę wspaniałe. Zachęcony komplementami, dał się nawet namówić na przygotowanie dwóch porcji, gdy już prawie zamykano kuchnię, a my akurat wróciliśmy z Werony, zmoknięci, zmarznięci i spragnieni czegoś słodkiego i pysznego. Później siedziałam w hotelowym pokoju, po prysznicu, opatulona szlafrokiem i kołdrą, i rozkoszowałam się tym niebiańskim smakiem...Gdy więc zobaczyłam połączenie tiramisu, z którym wiąże się mnóstwo wspomnień z moich chyba najbardziej udanych wakacji, z
dynią, którą niemal wielbię, nie potrafiłam nie ulec. Kupiłam malutką hokkaido i przygotowałam z niej intensywnie
pomarańczowe puree. Połączyłam je z
mascarpone, kremówką i aromatycznymi
przyprawami, przełożyłam
biszkoptami namoczonymi w
kawie z
amaretto. I już! Deser jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a smak... Nie da się go opisać, trzeba tego po prostu spróbować! Choć, tak naprawdę,
mogę być zupełnie nieobiektywna w tym względzie, bo to połączenie moich ulubionych smaków. Z drugiej strony, nie znam nikogo, kto nie lubiłby tiramisu. Jeśli więc podoba Wam się myśl o aromatycznym, rozpływającym się w ustach deserze, czym prędzej zabierajcie się do pracy.Zmieniłam nieco proporcje w porównaniu z oryginałem. W
sumie to dość mocno je zmniejszyłam, a i tak porcje wyszły mi gigantyczne! Nawet ja, kochająca słodkie i zachwycona tym deserem, po obiedzie nie dałam rady zjeść całości... Spokojnie więc możecie przygotować 6 mniejszych, a wszyscy i tak będą nasyceni.Dania z
dynią, słodkie i wytrawne, przygotowali dzisiaj ze mną Panna Malwinna, Lejdi, Sianko, Martynosia, Mirabelka oraz Bartoldzik . Cudownie było znów upichcić coś razem w wirtualnej kuchni!

Składniki:(na 4 porcje)250 g
serka mascarpone150 ml
śmietany kremówki (38%)35 g
cukru pudru1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
kardamonu1/2 łyżeczki
imbiru1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej200 g puree z dyni75 g podłużnych
biszkoptów100 g mocnej
kawy50 ml
amarettododatkowo:200 ml
śmietany kremówki (38%)1 łyżeczka
cukru pudru1 łyżeczka
cynamonu25 g
orzechów włoskichMascarpone ubić z kremówką i
cukrem na puszystą masę. Dodać puree z dyni i
przyprawy, zmiksować na gładką masę.Letnią
kawę wymieszać z
amaretto. Moczyć w niej
biszkopty, ewentualnie przełamać, ułożyć na dnie szklanek. Na to wyłożyć warstwę kremu
dyniowego,
potem warstwę nasączonych
biszkoptów i resztę kremu.Pozostałą kremówkę ubić z
cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch. Oprószyć
cynamonem, posypać posiekanymi
orzechami.Schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny przed podaniem.Smacznego!

Jeśli ktoś nie lubi dyni (osobiście wątpię, żeby to w ogóle było możliwe), to w najbliższym czasie będzie miał sporo okazji, żeby się do niej jednak przekonać. Bo na blogu będzie w tym roku
dyniowe szaleństwo. A co!