ßßß
Do przyrządzenia potrzebujemy:2 opakowania serka Mascarpone po 250g1 opakowanie śmietany 30% 350ml2 łyżki cukru pudru2 opakowania biszkoptów Lady fingers firmy SAN po 160g2 szklanki mocnej kawy100ml likieru Amarettokakao do posypaniaDo dwóch szklanek wsypuję po 4 łyżeczki kawy mielonej, zalewam wrzątkiem, zostawiam aby się dobrze zaparzyła.Do miseczki przekładam śmietanę, dodaję cukier, mieszam mikserem - końcówkami do ubijania piany. Następnie dodaję po trochu serek i delikatnie mieszam drewnianą łyżką aż wszystkie składniki się połączą.Do drugiej miseczki wlewam przez sitko przestudzoną kawę, dodaję likier. Każdy biszkopt wkładam do kawy dosłownie na sekundę i układam w naczyniu, w którym będę podawała deser. Wykładam biszkoptami cały spód. Następnie nakładam na nie połowę masy serowej i ponownie układam biszkopty. Przekładam na nie resztę masy i całość oprószam kakao. Naczynie owijam przeźroczysta folią spożywczą i wkładam do lodówki.Deser podaję dobrze schłodzony z kieliszkiem przedniej nalewki malinowej :D
Przepis dodaję do akcji konkursowej Viva Italia! jako dolci e un caffé .