Wykonanie
Typowy włoski deser. Bomba kaloryczna, ale... raz od święta można sobie na kawałek pozwolić ;) Doskonale odstrasza pochmurną, jesienną pogodę...

Do przyrządzenia potrzebujemy:2 opakowania
serka Mascarpone po 250g1 opakowanie
śmietany 30% 350ml2 łyżki
cukru pudru2 opakowania
biszkoptów Lady fingers firmy SAN po 160g2 szklanki mocnej
kawy100ml
likieru Amarettokakao do posypaniaDo dwóch szklanek wsypuję po 4 łyżeczki
kawy mielonej, zalewam wrzątkiem, zostawiam aby się dobrze zaparzyła.Do miseczki przekładam
śmietanę, dodaję
cukier, mieszam mikserem - końcówkami do ubijania piany. Następnie dodaję po trochu
serek i delikatnie mieszam drewnianą łyżką aż wszystkie składniki się połączą.Do drugiej miseczki wlewam przez sitko przestudzoną
kawę, dodaję
likier. Każdy
biszkopt wkładam do
kawy dosłownie na sekundę i układam w naczyniu, w którym
będę podawała deser. Wykładam
biszkoptami cały spód. Następnie nakładam na nie połowę masy serowej i ponownie układam
biszkopty. Przekładam na nie resztę masy i całość oprószam
kakao. Naczynie owijam przeźroczysta folią spożywczą i wkładam do lodówki.Deser podaję dobrze schłodzony z kieliszkiem przedniej
nalewki malinowej :D

Przepis dodaję do akcji konkursowej Viva Italia! jako dolci e un caffé .