Wykonanie
Deser
czekoladowe tiramisu, gdy akurat najdzie Was ochota na coś słodkiego, kremowego i w dodatku pysznego :-).



Składniki na 4 porcje250 g
serka mascarpone200 ml
śmietany kremówki 30 % – 36 %½ szklanki
cukru pudru3 łyżki
kakao½ opakowania
biszkoptów, najlepiej podłużnych1 szklanka świeżo zaparzonej mocnej
kawy, może być rozpuszczalnaWykonanie:
Kawę zaparzamy, odstawiamy do przestygnięcia. W wysokim naczyniu ubijamy
śmietanę z
cukrem pudrem pod koniec ubijania dodajemy
serek i
kakao (2 łyżki) i miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Kawę przelewamy do małej miseczki, aby łatwiej było nam namaczać
biszkopty. Przygotowujemy pucharki na spód, których wyciskamy z rękawa cukierniczego po trochę kremu. Układamy po 2 namoczone w
kawie biszkopty, możemy je połamać. Następnie przykrywamy
serową masą, posypujemy
kakao i układamy kolejną warstwę
biszkoptów przykrywając pozostałym kremem. Desery wstawiamy do lodówki, przed podaniem wierzch posypujemy
kakao.Smacznego!