Pyszny i prosty deser … biszkopty nasączone kawą, przykryte puszystym śmietanowym kremem … podane ze świeżymi malinami … całość posypana ciemnym kakao. Deser możecie przygotować w szklankach lub prostokątnym naczyniu.Składniki:250 g serka mascarpone500 ml śmietany kremówki 30 % – 36 %½ szklanki cukru pudru200 g podłużnych biszkoptów1 szklanka świeżo zaparzonej mocnej kawy2 łyżki kakao200 -300 g świeżych malinWykonanie:Kawę zaparzamy, odstawiamy do przestygnięcia.W wysokim naczyniu ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i serkiem mascarpone do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Śmietanowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego (bez tylki).Kawę przelewamy do małej miseczki, aby łatwiej było nam namaczać biszkopty.Nasączone kawąbiszkopty rozkładamy w szklankach, wyciskamy śmietanowy krem, wrzucamy kilka malin i posypujemy kakao.Deser możemy również przygotować w tradycyjnym prostokątnym naczyniu.Biszkopty maczamy w kawie i układamy w prostokątnym naczyniu, gdy cała powierzchnia będzie pokryta biszkoptami wyciskamy śmietanową masą. Na wierzch rozkładamy maliny wciskając je w krem. Następnie całość posypujemy kakao i układamy kolejną warstwę pierników przykrywając je pozostałym śmietanowym kremem. Desery wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem tiramisu posypujemy kakao.Smacznego!