Wykonanie
Ostatnio w mojej kuchni króluje
serek mascarpone, który namiętnie wykorzystuję do ciast bez pieczenia:) Jednym z nich jest ciasto a'la tiramisu, z
biszkoptami,
kawą i pyszną masą. Piszę a'la, gdyż masa jest zrobiona nie tak jak we właściwym przepisie na ten deser oraz ominęłam dodatek
alkoholu. Mimo to ciacho jest pyszne i znika z blachy ekspresowo!Składniki:300ml
śmietanki kremówki 30%1/2 szklanki
cukru pudruopakowanie
serka mascarponefiliżanka niesłodzonej, dobrej
kawyopakowanie
biszkoptów (podłużnych lub okrągłych)
kakao do posypaniaWykonanieW kawiarce zaparzamy
kawę (z jednej czubatej łyżeczki).
Biszkopty układamy na dnie formy (okrągłej o średnicy 21cm lub małej kwadratowej). Polewamy je ostudzoną
kawą lub wcześniej nasączamy w niej (nie za bardzo, bo mogą się rozciapciać).
Śmietankę miksujemy z
cukrem pudrem na sztywno i dodajemy
serek mascarpone, miksujemy na wolnych obrotach lub mieszamy łyzką. Nakładamy warstwę masy na
biszkopty, następnie układamy kolejną warstwę
biszkoptów(polewamy
kawą lub nasączamy) i znowu masę. Posypujemy wierzch
kakaem i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Ja takie ciasta wykonuję zawsze dzień wcześniej o wieczornej
porze, a na drugi dzień ciasto w całości "przechodzi" aromatem
kawy i cudnie się kroi :)





Smacznego :)