Wykonanie
Tiramisu to tradycyjny włoski deser w skład, którego wchodzą
biszkopty nasączone mocną
kawą z dodatkiem
likieru Amaretto, przełożone kremem na bazie
serka mascarpone,
jajek i
cukru, uwieńczone
kakao. U mnie w wersji bez
jajek.



Składniki na 2 porcje250 g
serka mascarpone½ szklanki
cukru pudru½ opakowania podłużnych
biszkoptów1 szklanka świeżo zaparzonej
kawy, może być rozpuszczalna50 ml
likieru Amaretto2 łyżki
kakaoWykonanie:
Kawę zaparzamy, odstawiamy do przestygnięcia. Do wysokiego naczynia przekładamy
serek, dodajemy
cukier puder i miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Do zimnej już
kawy dolewamy
likier, mieszamy i całość przelewamy do małej miseczki aby łatwiej było nam namaczać
biszkopty. Przygotowujemy dwa pucharki na spód, których układamy po 2 namoczone w
kawie biszkopty, możemy je połamać. Następnie przykrywamy
serową masą, posypujemy
kakao i układamy kolejną warstwę
biszkoptów przykrywając pozostałą masą
serową. Desery wstawiamy do lodówki, przed podaniem wierzch posypujemy
kakao.Smacznego!