ßßß
Tego włoskiego deseru chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Nie dziwię się, że zyskał światową sławę bo jest przepyszny, bardzo delikatny, prosty a zarazem elegancki. Zastanawiałam się w jakiej formie go podać i postawiłam na pucharki, ponieważ masa miała dość rzadką konsystencję. Taki deser jest doskonały na każdą okazję.Składniki na 6 porcji:24 podłużne biszkopty350 g mascarpone (lub więcej)300 ml kremówki3 żółtka3 łyżki cukru pudru (lub więcej)szklanka mocnej posłodzonej kawy (wystudzonej)50 ml amarettołyżka kakaoMascarpone i żółtka powinny być w temperaturze pokojowej a śmietanka mocno schłodzona. Żółtka z cukrem pudrem ubijać tak długo, aż powstanie puszysta, gęsta i jasna masa. Nadal ucierając dodawać po łyżce mascarpone. Kremówkę ubić na sztywno i połączyć z masą serkową. Amaretto połączyć z kawą. Biszkopty krótko maczać w kawie i ułożyć na dnie pucharków po dwie sztuki (moje pucharki były za małe i biszkopty musiałam trochę dociąć). Na biszkoptach ułożyć warstwę serka i oprószyć przez sitko kakao. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, masę i znowu kakao. Schłodzić. Najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce.