Wykonanie

Już miałam poddać się chandrze. Już miałam popaść w jesienną depresję. Już miałam marudzić, że deszcz, że wiatr, że zimno, że szaro... A tu od rana piękna złota polska jesień. Jesień ze błękitnym niebem i ciepły
słoneczkiem i lekkim wietrzykiem poruszającym żółtozłote i purpurowe liście. I od razu tryskam humorem i rozpiera mnie energia!Taka pogoda zasługuje na uczczenie pysznym deserem. Dziś u mnie przepyszne
dyniowe tiramisu. Kto by liczył kalorie z
bitej śmietany i
serka mascarpone, kiedy w ustach takie pyszności?Przepis, lekko zmodyfikowany przeze mnie, pochodzi ze strony mojewypieki.com.Składniki na 2 bardzo solidne porcje (przypuszczam, że spokojnie wyjdą 3 mniejsze):- 250g
serka mascarpone- 100 ml
śmietany 30% lub 36%- 4 czubate łyżki
dyniowego pure- 2 czubate łyżki
cukru pudru- 1 łyżeczka
cynamonu- szczypta
imbiru- szczypta
gałki muszkatołowej- 6-8 okrągłych
biszkoptów- 2-3 łyżeczki
kakao- pół szklanki wystudzonej mocnej
kawy wymieszanej z 2 łyżkami
likieru AmarettoPonadto:- 200ml
śmietany 30 lub 36%- 1 łyżeczka
cukru pudru- 1 łyżeczka posiekanych
migdałów lub
płatków migdałowych- 1 łyżeczka pestek dyni- 1/2 łyżeczki
kakao- 1/2 łyżeczki
cynamonuŚmietana,
serek i
pure powinny być porządnie schłodzone.
Śmietanę,
serek oraz
cukier puder ubijamy na sztywną puszystą masę. Dodajemy
pure,
imbir, gałkę oraz
cynamon i jeszcze chwilę ubijamy.Pozostałą
śmietanę wraz z
cukrem pudrem ubijamy na sztywno.Poszatkowane
migdały oraz
pestki dyni prażymy chwilę na suchej patelni.
Biszkopty moczymy w
kawie, aż będą miękkie i układamy na dnie pucharków. Na biszkoptach układamy masę
serkową (około 2 łyżki) i posypujemy ją
kakao. Podobnie robimy drugą warstwę.Na wierzch wykładamy
bitą śmietanę, którą dekorujemy prażonymi
migdałami i pestkami. Wszystko lekko oprószamy
kakao wymieszanym z
cynamonem.

Smacznego!