ßßß
Już miałam poddać się chandrze. Już miałam popaść w jesienną depresję. Już miałam marudzić, że deszcz, że wiatr, że zimno, że szaro... A tu od rana piękna złota polska jesień. Jesień ze błękitnym niebem i ciepły słoneczkiem i lekkim wietrzykiem poruszającym żółtozłote i purpurowe liście. I od razu tryskam humorem i rozpiera mnie energia!Taka pogoda zasługuje na uczczenie pysznym deserem. Dziś u mnie przepyszne dyniowe tiramisu. Kto by liczył kalorie z bitej śmietany i serka mascarpone, kiedy w ustach takie pyszności?Przepis, lekko zmodyfikowany przeze mnie, pochodzi ze strony mojewypieki.com.Składniki na 2 bardzo solidne porcje (przypuszczam, że spokojnie wyjdą 3 mniejsze):- 250g serka mascarpone- 100 ml śmietany 30% lub 36%- 4 czubate łyżki dyniowego pure- 2 czubate łyżki cukru pudru- 1 łyżeczka cynamonu- szczypta imbiru- szczypta gałki muszkatołowej- 6-8 okrągłych biszkoptów- 2-3 łyżeczki kakao- pół szklanki wystudzonej mocnej kawy wymieszanej z 2 łyżkami likieru AmarettoPonadto:- 200ml śmietany 30 lub 36%- 1 łyżeczka cukru pudru- 1 łyżeczka posiekanych migdałów lub płatków migdałowych- 1 łyżeczka pestek dyni- 1/2 łyżeczki kakao- 1/2 łyżeczki cynamonuŚmietana, serek i pure powinny być porządnie schłodzone. Śmietanę, serek oraz cukier puder ubijamy na sztywną puszystą masę. Dodajemy pure, imbir, gałkę oraz cynamon i jeszcze chwilę ubijamy.Pozostałą śmietanę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywno.Poszatkowane migdały oraz pestki dyni prażymy chwilę na suchej patelni.Biszkopty moczymy w kawie, aż będą miękkie i układamy na dnie pucharków. Na biszkoptach układamy masę serkową (około 2 łyżki) i posypujemy ją kakao. Podobnie robimy drugą warstwę.Na wierzch wykładamy bitą śmietanę, którą dekorujemy prażonymi migdałami i pestkami. Wszystko lekko oprószamy kakao wymieszanym z cynamonem.
Smacznego!