Wykonanie

Niesamowicie smaczne! Ale co ja
będę pisać - czy intuicja nie podpowiada Wam podobnie? ;-). Mięciutkie, puchate, mocno
jagodowe... zjedliśmy na podwieczorek, a oblizujemy się na samo wspomnienie. Ciasto jest bezproblemowe do wyrabiania, a bułeczkom nie zaszkodziło nawet to, że miałam tylko mrożone
jagody. Polecam!Składniki na 12 - 15 bułeczek: 450 g
mąki pszennej lub pszennej chlebowej2 łyżeczki suchych
drożdży (8 g) lub 16 g świeżych
drożdży1 i 1/8 szklanki
mleka lub
maślanki, o temperaturze pokojowej80 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
soli70 g
masła, roztopionego1 duże
jajko, roztrzepane
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko wyrobić. Podsypując delikatnie
mąką rozwałkować na prostokąt 30 x 35 cm (nie większy, bo ciasto będzie zbyt cienkie). Posmarować powierzchnię
twarożkiem, posypać
jagodami. Całość zwinąć wzdłuż krótszego
boku. Pokroić na 12 równych części -
ślimaków, które ułożyć powierzchnią ściętą do góry, w odległosci około 1 cm od siebie (na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce). Odstawić znowu do podwojenia objętości w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na około 60 minut.Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 30 minut, aż bułeczki będą dobrze wypieczone. Jeszcze ciepłe można polukrować (
lukier: 1 szklankę
cukru pudru rozprowadzić z 2 - 3 łyżkami gorącej
wody lub
soku z cytryny).Nadzienie:200 g
jagód (mogą być mrożone)150 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego dwukrotnie lub
serka kremowego typu philadephia2 łyżki
miodu2 - 3 łyżki
cukru waniliowegoTwaróg,
miód i
cukier waniliowy wymieszać, odstawić.Metoda dla maszynistów:W maszynie do
chleba umieścić składniki na ciasto w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, wyrobić krótko i dalej postępować wg powyższego przepisu.Smacznego :-).

Przepis zaczerpnięty z tego blogu.