Wykonanie
Czy na samą myśl drożdżówka, nie przypomina Wam się dzieciństwo ? To moje pierwsze, samodzielne wypieki na drożdżach, bałam się, że nie wyjdą ale wyszły wspaniałe, mięciutkie, puszyste i bardzo
jagodowe. Jeszcze ciepłe popijaliśmy zimnym
mlekiem. PychotkaPrzepis zaczerpnęłam z tego blogu .Składniki na 12 – 15 drożdżówek:80 g drobnego
cukru1 łyżeczka
soli70 g miękkiego
masła1 duże
jajko, roztrzepane450 g
mąki pszennej2 łyżeczki suchych
drożdży (8g), lub 16 g świeżych1 i 1/8 szklanki
mleka lub
maślanki w temperaturze pokojowejNadzienie:200 g
jagód ( mogą być mrożone )150 g
serka śmietankowego jak na serniki, może być
ricotta2 łyżki
miodu2 – 3 łyżeczki
cukru waniliowegoPrzygotowanie:Składniki ciasta połączyć w misce ( z
drożdży świeżych zrobić wcześniej rozczyn ). Wyrobić miękkie ciasto, może lekko się lepić. Po wyrobieniu, posypać
mąką i odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce, przykryte ręcznikiem. ( u mnie stało jakąś godzinę ).Po upływie tego czasu ciasto wyjąć i lekko wyrobić podsypując
mąką. Rozwałkować prostokąt o wielkości mniej więcej 30-35 cm.
Serek,
miód i
cukier połączyć. Posmarować nim powierzchnię ciasta, posypać
jagodami. Całość zwijać wzdłuż krótszego
boku. Pokroić na 12 równych części – przypominają
ślimaki, ułożyć je powierzchnią ściętą do góry, w odległości 1 cm od siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.Piec w T 190 stopni C przez około 30 minut. Jeszcze ciepłe polukrować.