ßßß Cookit - przepis na Drozdzowki z twarozkiem i jagodami

Drozdzowki z twarozkiem i jagodami

nazwa

Wykonanie

...czyli prowiant do kajaka cz. 1 :)
Przepis (z drobnymi modyfikacjami) cytuję za Dorotką .
Składniki na 12 - 15 bułeczek (zrobiłam 20 mniejszych):
80 g drobnego cukru
łyżeczka soli
70 g miękkiego masła
1 duże jajko, roztrzepane
450 g mąki pszennej
2 łyżeczki suchych drożdży (8 g) lub 16 g świeżych
1 i 1/8 szklanki mleka lub maślanki, o temperaturze pokojowej
200-250 g jagód (mogą być mrożone)
150 g serka śmietankowego, jak na serniki; może być również ricotta
2 łyżki miodu
2 - 3 łyżki cukru waniliowego
Serek, miód i cukier waniliowy wymieszać, odstawić.
Wszystkie składniki połączyć w naczyniu (z drożdżami świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto, może się trochę kleić. Oprószyć mąką, odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem lnianym.
Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na prostokąt 30 x 35 cm (nie większy, bo ciasto będzie zbyt cienkie). Posmarować powierzchnię twarożkiem, posypać jagodami. Całość zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 12 równych części - ślimaków, które ułożyć powierzchnią ściętą do góry, w odległości około 1 cm od siebie (na oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce).
[Kierując się podpowiedziami w komentarzach do przepisu Dorotki, kawałek ciasta rozwałkowałam do wielkości blachy, ułożyłam na dnie i na nim układałam bułeczki. Dzięki temu wyciekające nadzienie zostało w drożdżówkach, a nie na blasze.]
Odstawić znowu do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 60 minut.
Piec ok. 20-30 min. w temperaturze 190 stopni, aż bułeczki będą dobrze wypieczone.
Jeszcze ciepłe można polukrować.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/08/Drozdzowki-z-twarozkiem-i-jagodami.html