ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z jagodami i twarożkiem

Drożdżówki z jagodami i twarożkiem

nazwa

Wykonanie

Czy na samą myśl drożdżówka, nie przypomina Wam się dzieciństwo ? To moje pierwsze, samodzielne wypieki na drożdżach, bałam się, że nie wyjdą ale wyszły wspaniałe, mięciutkie, puszyste i bardzo jagodowe. Jeszcze ciepłe popijaliśmy zimnym mlekiem. Pychotka
Przepis zaczerpnęłam z tego blogu .
Składniki na 12 – 15 drożdżówek:
80 g drobnego cukru
1 łyżeczka soli
70 g miękkiego masła
1 duże jajko, roztrzepane
450 g mąki pszennej
2 łyżeczki suchych drożdży (8g), lub 16 g świeżych
1 i 1/8 szklanki mleka lub maślanki w temperaturze pokojowej
Nadzienie:
200 g jagód ( mogą być mrożone )
150 g serka śmietankowego jak na serniki, może być ricotta
2 łyżki miodu
2 – 3 łyżeczki cukru waniliowego
Przygotowanie:
Składniki ciasta połączyć w misce ( z drożdży świeżych zrobić wcześniej rozczyn ). Wyrobić miękkie ciasto, może lekko się lepić. Po wyrobieniu, posypać mąką i odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce, przykryte ręcznikiem. ( u mnie stało jakąś godzinę ).
Po upływie tego czasu ciasto wyjąć i lekko wyrobić podsypując mąką. Rozwałkować prostokąt o wielkości mniej więcej 30-35 cm. Serek, miód i cukier połączyć. Posmarować nim powierzchnię ciasta, posypać jagodami. Całość zwijać wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 12 równych części – przypominają ślimaki, ułożyć je powierzchnią ściętą do góry, w odległości 1 cm od siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
Piec w T 190 stopni C przez około 30 minut. Jeszcze ciepłe polukrować.
Źródło:http://zeszyt-pelen-przepisow.pl/drozdzowki-z-jagodami-i-twarozkiem/9223372036854775807