Wykonanie
Sezon
truskawkowy co prawda dawno się skończył..ale u mnie są [ tzn. były dawno temu] pyszne bułeczki..przepis znaleziony gdzieś w necie.

80 g
cukru1 łyżeczka
soli70 g miękkiego
masła1-2 łyżki roztopionego do posmarowania drożdżówek1 duże roztrzepane
jajko450 g
mąki pszennejopakowanie (7g)
drożdży suchych lub 16g świeżych270 ml
mlekaDodatkowook 200 g
serka śmietankowego2 łyżki
mioducukier waniliowytruskawkiSerek,
miód i
cukier wymieszać i odstawić.Ze składników kolejno łącząc najpierw suche
potem mokre zagnieść miękkie elastyczne ciasto, może się lekko lepić. ( z
drożdży świeżych zrobić najpierw rozczyn ) Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ścierką na ok 1 - 1,5 godziny, by podwoiło swą objętość.Następnie ciasto lekko wyrobić i podsypując
mąką rozwałkować prostokąt o 30 x 35 cm. Powierzchnię posmarować
twarożkiem i posypać pokrojonymi
truskawkami. Zawinąć w roladę wzdłuż krótszego
boku. Pokroić na około 15 równych części i kłaść na blasze wyłożonej papierem powierzchnią ściętą do dołu, w odległości 1 cm od siebie. Posmarować roztopionym
masłem. Pozostawić do wyrośnięcia .Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20 minut, aż drożdżówki będą ładnie zarumienione.