Wykonanie

Słynny już deser, leciutkie i delikatne babeczki z płynnym,
czekoladowym wnętrzem. Raj dla wszystkich smakoszy
czekolady, wynoszący Wasze
kubki smakowe na wyższy poziom ;-). Dość sycące. Procedura ich przygotowania jest bardziej niż prosta, natomiast trudniejszy do wychwycenia jest sam czas ich pieczenia - pieczone zbyt krótko będą
czekoladową zupą, zbyt długo - będą jak zwykłe
czekoladowe babeczki. Niemniej warto spróbować, po pierwszym pieczeniu poznacie lepiej swój piekarnik i kolejnym razem będziecie je piec już z pamięci. Bo zapewniam, kolejny raz na pewno będzie! Ponadto - doskonałe zakończenie walentynkowej kolacji . Polecam :-).Składniki na 6 kokilek:170 g
gorzkiej czekolady, posiekanej56 g
mlecznej czekolady, posiekanej140 g
masłapół szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki
cukru pudru*3 duże
jajka3 duże
żółtka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2 łyżki
likieru pomarańczowegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Przygotować 6 kokilek (ramekinów do zapiekania). Wysmarować je dokładnie
masłem, oprószyć delikatnie
mąką lub lepiej -
kakao.
Masło i
czekoladę włożyć do małego garnuszka, podgrzewać na małej mocy palnika, by składniki się roztopiły, mieszając od czasu do czasu.Masę
czekoladową (ciepłą, nie gorącą) przelać do większego naczynia. Dodać przesianą
mąkę i
cukier, zmiksować do połączenia. Dodać
jajka i
żółtka, ekstrakt,
likier, zmiksować.Gotową masę
czekoladową równo rozdzielić pomiędzy kokilki.Piec w temperaturze 220ºC przez około 14 minut. Czas pieczenia będzie uzależniony od piekarnika, może trwać od 10 - 16 minut. Wierzch powinien być wypieczony, ale środek wciąż płynny. Gorące wyjąć z piekarnika, nożem lekko oddzielić od naczynia, po czym przełożyć na talerz. Oprószyć
kakao.Podawać natychmiast z
truskawkami i/lub kulką
lodów,
bitą śmietaną itp.* Dla mnie zbyt dużo
cukru, choć wielbiciele
mlecznej czekolady będą zadowoleni ;-).Smacznego :-).Źródło inspiracji - foodnetwork.com