ßßß
Słynny już deser, leciutkie i delikatne babeczki z płynnym, czekoladowym wnętrzem. Raj dla wszystkich smakoszy czekolady, wynoszący Wasze kubki smakowe na wyższy poziom ;-). Dość sycące. Procedura ich przygotowania jest bardziej niż prosta, natomiast trudniejszy do wychwycenia jest sam czas ich pieczenia - pieczone zbyt krótko będą czekoladową zupą, zbyt długo - będą jak zwykłe czekoladowe babeczki. Niemniej warto spróbować, po pierwszym pieczeniu poznacie lepiej swój piekarnik i kolejnym razem będziecie je piec już z pamięci. Bo zapewniam, kolejny raz na pewno będzie! Ponadto - doskonałe zakończenie walentynkowej kolacji . Polecam :-).Składniki na 6 kokilek:170 g gorzkiej czekolady, posiekanej56 g mlecznej czekolady, posiekanej140 g masłapół szklanki mąki pszennej1,5 szklanki cukru pudru*3 duże jajka3 duże żółtka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2 łyżki likieru pomarańczowegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Przygotować 6 kokilek (ramekinów do zapiekania). Wysmarować je dokładnie masłem, oprószyć delikatnie mąką lub lepiej - kakao.Masło i czekoladę włożyć do małego garnuszka, podgrzewać na małej mocy palnika, by składniki się roztopiły, mieszając od czasu do czasu.Masę czekoladową (ciepłą, nie gorącą) przelać do większego naczynia. Dodać przesianą mąkę i cukier, zmiksować do połączenia. Dodać jajka i żółtka, ekstrakt, likier, zmiksować.Gotową masę czekoladową równo rozdzielić pomiędzy kokilki.Piec w temperaturze 220ºC przez około 14 minut. Czas pieczenia będzie uzależniony od piekarnika, może trwać od 10 - 16 minut. Wierzch powinien być wypieczony, ale środek wciąż płynny. Gorące wyjąć z piekarnika, nożem lekko oddzielić od naczynia, po czym przełożyć na talerz. Oprószyć kakao.Podawać natychmiast z truskawkami i/lub kulką lodów, bitą śmietaną itp.* Dla mnie zbyt dużo cukru, choć wielbiciele mlecznej czekolady będą zadowoleni ;-).Smacznego :-).Źródło inspiracji - foodnetwork.com