Wykonanie
Wyobraźcie sobie, że siedzicie w uroczej kawiarni u podnóża wieży Eiffla, a kelner serwuje Wam aromatyczną
kawę i pyszne
czekoladowe ciastko, z którego, gdy tylko je przekrajacie wypływa pyszna, płynna
czekolada. Ja tak zawsze się czuję jedząc moelleux au chocolat, czyli pyszny
czekoladowy wulkan. Jest to tradycyjne francuski deser, błyskawiczny w przygotowaniu, który jak głosi legenda powstało przez przedwczesne wyjecie z piekarnika i niedopieczenie JPrzepis powstał, dzięki inspiracji z bloga http://bayaderka.blogspot.com

Składniki:- 200 g
gorzkiej czekolady- 4 duże
jajka- 5 łyżek
cukru kryształ- 3 łyżki
cukru pudru- 3 łyżki
mąki pszennej- 3 łyżki dobrego
kakao- 150g
masłaSposób przygotowania:

1. Natłuszczamy
masłem foremki do pieczenia i posypujemy odrobiną
bułki tartej, aby łatwo wychodziły.2. W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
masło i
czekoladę, słodzimy dwoma łyżkami
cukru .3. W misce ubijamy
jajka i
żółtka z 3 łyżkami
cukru kryształu i 3 łyżkami
cukru pudru. Ubijamy jak na kogel
mogel.4. Gorącą jeszcze roztopioną
czekoladową masę łączymy z ubitymi
jajkami. Mieszamy delikatnie.5. Mieszamy
mąkę z
kakao i dodajemy do masy
czekoladowo-jajecznej.6. Miksujemy na najniższych obrotach przez ok. 3 minuty.7. Następnie wlewamy masę do wcześniej nasmarowanych
masłem i posypanych
bułka tartą foremek.8. Wstawiamy na 15 minut do lodówki.9. Po tym czasie wkładamy na ok. 10-12 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika.10. Podajemy na gorąco z
bitą śmietaną i świeżymi
truskawkami.Smacznego!

źródło: google.pl