ßßß Cookit - przepis na Moelleux au chocolat, czyli czekoladowy wulkan

Moelleux au chocolat, czyli czekoladowy wulkan

nazwa

Wykonanie

Wyobraźcie sobie, że siedzicie w uroczej kawiarni u podnóża wieży Eiffla, a kelner serwuje Wam aromatyczną kawę i pyszne czekoladowe ciastko, z którego, gdy tylko je przekrajacie wypływa pyszna, płynna czekolada. Ja tak zawsze się czuję jedząc moelleux au chocolat, czyli pyszny czekoladowy wulkan. Jest to tradycyjne francuski deser, błyskawiczny w przygotowaniu, który jak głosi legenda powstało przez przedwczesne wyjecie z piekarnika i niedopieczenie J
Przepis powstał, dzięki inspiracji z bloga http://bayaderka.blogspot.com
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 4 duże jajka
- 5 łyżek cukru kryształ
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki dobrego kakao
- 150g masła
Sposób przygotowania:
1. Natłuszczamy masłem foremki do pieczenia i posypujemy odrobiną bułki tartej, aby łatwo wychodziły.
2. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i czekoladę, słodzimy dwoma łyżkami cukru .
3. W misce ubijamy jajka i żółtka z 3 łyżkami cukru kryształu i 3 łyżkami cukru pudru. Ubijamy jak na kogel mogel.
4. Gorącą jeszcze roztopioną czekoladową masę łączymy z ubitymi jajkami. Mieszamy delikatnie.
5. Mieszamy mąkę z kakao i dodajemy do masy czekoladowo-jajecznej.
6. Miksujemy na najniższych obrotach przez ok. 3 minuty.
7. Następnie wlewamy masę do wcześniej nasmarowanych masłem i posypanych bułka tartą foremek.
8. Wstawiamy na 15 minut do lodówki.
9. Po tym czasie wkładamy na ok. 10-12 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika.
10. Podajemy na gorąco z bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.
Smacznego!
źródło: google.pl
Źródło:http://nietylkookuchni.blogspot.com/2013/06/moelleux-au-chocolat-czyli-czekoladowy.html