Wykonanie
Zabierałam się za to ciasto, zabierałam i nie mogłam zabrać.Ale w końcu się udało! Mocno
czekoladowe, gorące... Czekoladoholikom na pewno się spodoba i zasmakuje :)
Składniki (na 6 ramekinów):2 tabliczki
gorzkiej czekolady1/2 tabliczki
czekolady mlecznej150 g
masła1 szklanka
cukru pudru1/2 szklanki
mąki3
jaja3
żółtka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoMasło i
czekoladę roztopić w rondelku z grubym dnem i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić, przelać do misy miksera, dodać
mąkę,
cukier puder i ekstrakt
waniliowy i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać
żółtka,
jajka i chwile miksować do połączenia się składników.Masę przelać do kokilek wysmarowanych
masłem i wysypanych gorzkim
kakao.Wstawiać do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec z termoobiegiem przez około 15 minut. Wierzch ciasta powinien wyglądać jak upieczony
biszkopt, a ciasto w środku pozostać płynne - obserwujcie Wasze ciasta, bo jak sami wiecie - różne piekarniki różnie pieką ;)Wyjąć, lekko podważyć nożem i przełożyć na talerzyki. Podawać natychmiast.Smacznego :)Tę piękną deska do krojenia w kratkę, którą widzicie na zdjęciach, dostałam od sklepu internetowego Rossi.pl